Kultura

‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ izložena na Korčuli

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ autora Domagoja Perkića otvorena je u četvrtak 14. rujna u Gradskom Muzeju Korčula. Izniman nalaz ilirske kacige, nakon dugotrajne konzervacije i restauracije, predstavljen je prvi put javnosti u tvrđavi Revelin u siječnju. Kaciga, kao i pronađeni brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu.

Realizirani projekt arheoloških istraživanja koordinirao je Centar za prapovijesna istraživanja, a uz Dubrovačke muzeje, u njemu su sudjelovali Institut za arheologiju i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Članovi stručne ekipe bili su znanstvenici Domagoj Perkić, Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar. Uz njih Luka Drahotusky-Bruketa, Miroslav Vuković, Marta Kalebota iz Gradskog muzeja Korčula i Borut Križ iz Dolenjskog muzeja, uz dragocjenu pomoć i potporu Ivana Pamića iz Vignja.

Na otvaranju su, uz autora Perkića, govorili i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl te kustosica Gradskog muzeja Korčula Marta Kalebota, dok je izložbu otvorila ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić.

Izložbom ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ koja ostaje otvorena do 10. studenoga, istaknuta je međumuzejska suradnja na zajedničkim projektima, ali i istraživanjima između Dubrovačkih muzeja i Gradskog muzeja Korčule.

Foto: Dubrovački muzeji

blank

 

Pročitajte još

[FOTO] Stradun uživao u koncertu Ines Tričković: ‘Posebno sam sretna kad pjevam u mome Gradu’

Dulist

‘VINA IZ MOG ALBUMA’ IRJE JERKOVIĆ Kad u životu ne bi bilo tuge, ne bismo znali cijeniti radost

Dulist

[FOTO] NOVA KAZALIŠNA SEZONA Tko je sve bio na sinoćnjoj premijeri u teatru?

Dulist