Zanimljivosti

IGRA SUDBINE Jednom je njemačkom barunu bilo lijeno hodati… Sve ostalo je povijest

IGRA SUDBINE Jednom je njemačkom barunu bilo lijeno hodati… Sve ostalo je povijest

Priča kaže kako je pred oko dvjesto godina, točnije 1817. godine njemački barun imena Karl von Drais izmislio prvi bicikl na guranje, koji je kasnije po njemu dobio ime draisine – drezina. Mogao je tada postići brzinu od 15 km/h.

Bio je to početak revolucije na dva kotača, svojevrsno rođenje nečega što se danas smatra ne samo sportom, nego i načinom života. Upravo se današnji datum, 16. srpnja, smatra Svjetskim danom biciklista.

Inače, iz dubrovačke povijesti poznato je kako je 1887. godine, sedamdeset godina nakon izuma bicikla u Dubrovniku donesena općinska naredba kojom se dozvoljava upotreba bicikla i tricikla. U naredbi se, između ostalog, ističe:

„Vožnja je na veločipedima / biciklima i triciklima / dozvoljena na Placi samo za prelaženje, a u Gružu, Lapadu, Župi i Brgatu uz obaveznu upotrebu fenjera i zvonca. Vozači su u sllučaju opasnosti dužni vikom upozoriti prolaznike i kočijaše. Čim počne rasvjeta vlasnici bicikala i tricikala dužni su upaliti fenjere.. Na potezu od Pila do Ploča nema vožnje biciklimka.“

Čim su gradski oci tog vremena osjetili potrebu problem bicikliranja uvrstiti i na svoj dnevni red, može se zaključiti da Dubrovčani tog doba nisu bježali od bicikala i tricikala kao prijevoznih sredstava. Samo im je naredbom zacrtano kako i gdje mogu voziti.

Inače, procjenjuje se kako danas u svijetu postoji preko milijardu bicikala, koje jedni koriste zbog rekreacije, a drugima služi kao osnovno prijevozno sredstvo do radnog mjesta. U svakom slučaju bicikl je danas jedan od najpopularnijih prijevoznih sredstava.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist