Ulicama moga Grada

Igorova sjećanja uz stare fotke

Igorova sjećanja uz stare fotke

Svako malo Ivan Viđen pošalje mi nešto zanimljivo iz svojih svakodnevnih istraživanja i prekopavanja arhive povijesti Grada. On je zasigurno jedan od najboljih mladih stručnjaka za dubrovačku povijest umjetnosti i povijest zaštite spomenika 19. i 20. stoljeća, te je suradnja i poznanstvo s njim u svakom pogledu nešto zanimljivo i od koristi.

Čujem kako će ovih dana u sklopu udruge i projekta Kinookus voditi i uređivati sekciju pod sjajnim nazivom Nevigjeno, gdje će kroz edukativne izlete, šetnje i vožnje biciklima upoznati sudionike sa zanimljivostima iz povijesti Stona i Dubrovačke Republike. Bit će to vesela događanja, jer Ivan je, uz puno toga, i sjajan predavač i pripovjedač. A između puno toga što mi pošalje, za ovaj đir izdvajam skeniran dio vijesti iz neke naše lokalne novine s kraja tridesetih godina, o projekciji „Kulturnog filma o Dubrovniku“ u gradskom ton – kinu, uz glazbenu pratnju našeg dragog gospara Zdenka Šapra! Pa čitajte! Ivan Viđen je zaista čuvar mnogih zaboravljenih djelića povijesti Dubrovnika.
 
1. C OŠ CENTAR
 

Za ovaj đir izdvajam skeniran dio vijesti iz neke naše lokalne novine s kraja tridesetih godina, o projekciji „Kulturnog filma o Dubrovniku“ u gradskom ton – kinu, uz glazbenu pratnju našeg dragog gospara Zdenka Šapra! Pa čitajte! Ivan Viđen je zaista čuvar mnogih zaboravljenih djelića povijesti Dubrovnika

Usmenu predaju povijesti Grada gospara Kreša Nikića za sada smo priveli kraju. Iako ću ga za još puno toga tražit, sigurno. I baš kad krenuh tražit Vlaha Morettija Gasa za čut još malo detalja sjećanja Zarokaša, zazvoni neizbježni mobitel na kojem je pisalo Igor Žuvela!
– Imam ti još nekih zanimljivih fotografija!

I kao i prije, svaka od tih starih fotki koje mi je Igor pronašao negdje, dio je povijesti i Grada i njegove čeljadi. Pa stanemo polako, od prve, slušam i zapisujem…
– Ovo ti je fotka prvog „c“ razreda Osnovne škole Centar u Gradu, školske 1959./60. godine! Gore na vrhu, prva s lijeva je naša učiteljica, Franica Nadramija, udana Anić. A do nje redom Mile Buić, Tonko Musladin, Ivica Knego, Melko Dender, pa ja, Igor Žuvela, jel? Dalje, do mene gornji red Kate Brailo, Senka Barišić i Helena Šaubi. Drugi red odozgo s lijeva prvi je Duško Bruer, Frano Kosović, Nada Martinović, Anita Lonza, Aida Vikić i Marina Desin. Srednji red s lijeva Tomi Held, Vlaho Arsete, Zrinka Žuvela, Irida Haklička, Jadranka Ljubić i Dube Lisica. Ispod njih Tonći Anić, Tonći Gavranić, Pakiša Paskičević, Merica Knego, Jelena Karnato i Maja Slade. I zadnji, donji red s lijeva prvi Neven Palčok, Zdravko Baraba, Doris Kristić, Dube Haičman, Mare Račić i Goranka Franulović! Eto nas! Bit će im drago vidjet se nakon toliko godina, jel? Da, provjerio sam u Iride, ona ti je kći velikog gospara Stjepa Hakličke, dugo godina tehničkog direktora Igara, taj dan u školi nisu bili, dakle fale na slici Nera Štakula i Periša Šeman. Ima ih dosta s Ploča, ali još više nas što smo živjeli unutar zidina, u Gradu, koji je tad bio pun ko' šipak čeljadi i djece. I po ovoj slici se da vidit tko je sve tad živio unutra.
 
REPREZENTACIJA GIMNAZIJE
 

Ovo ti je fotka prvog „c“ razreda Osnovne škole Centar u Gradu, školske 1959./60. godine! Ima ih dosta s Ploča, ali još više nas što smo živjeli unutar zidina, u Gradu, koji je tad bio pun ko' šipak čeljadi i djece. I po ovoj slici se da vidit tko je sve tad živio unutra.
 

A evo našo' sam ti i ovu fotku, reprezentacija tadašnje gimnazije „Marija Radeljević“ u košarci, mislim 1970. godine, na onom igralištu iza škole, gdje se još zabasketa. Gore ti stoje s lijeva Dubo Staničić, Ivica Knego, pa naš profesor Ivo Ljepotica, veliki sportaš i prvak u plivanju, o tom ti je spjego Krešo! Do njega Ivica Dabrović, Nikša Sessa i ja, zadnji gore. Dolje čuče njih tri, Mišo Vezilić, Draško Milojević i Branko Komnenović. A evo ti nas i godinu iza, 18. listopad 1971., u Karmenu. Pazi ovo što piše iza: „Susret omladine općina triju republika u čast 27 – e godišnjice oslobođenja Dubrovnika“. A vidi tko je ovo snimio, „Foto by „Vido and Pero Company Ltd.“ Vido Bogdanović! Pobjednik tog turnira u košarci bila je tadašnja ekipa Gimnazije, evo ti ih, s lijeva Đani Marega, do njega Kruno Težak koji pjeva u klapi Ragusa, pa Nikša Sessa, Ivica Dabrović i Dubo Staničić, a dolje čuče Branko Savić, Branko Komnenović i Ratomir Delić! Te godine ja sam ispao iz kombinacije!
 
PRILOZI:
cb1: Učenici prvog "c" razreda Osnovne škole Centar 1960. godine
cb3: Reprezentacija Gimnazije "Marija Radeljević" u košarci 1970. godine
cb6: Reprezentacija Gimnazije u Karmenu 1971. godine
 

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro