Grad

Iduće godine posjetit će nas skoro 600 tisuća putnika s cruisera

U grušku luku će u subotu, 6. stu­denog, uploviti najveći brod – po bruto tonaži. Riječ je o cruiseru Norwegian Epic kompanije Norwegian Cruise Linea, bruto tonaže veće od 155 tisuća tona. Drugi je to brod po broju putnika koji je uplovio u Dubrovnik. Može primiti 4100 gostiju, o kojima brine 1724 članova posade. Brod je dugačak 329 metra. Inače, do kraja godine očekuje se još petneastak dolazaka, što je oko 7 i pol tisuća putnika, riječi su ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza.
— Dosad je u ovoj godini u našoj luci bilo 125 ticanja i prešli smo 100 tisuća putnika. Do kraja godine bismo trebali doći do brojke od oko 140 ticanja i 110 tisuća putnika. Bili bismo s time zado­voljni s obzirom na to da je ovo jedna sezona koja je počela oko 15. lipnja te s obzirom na epidemiološku situaciju i ograničen broj putnika na navedenim brodovima – istaknuo je.

‘Praktično ništa’
Podsjetio je kako je u 2020. godini u grušku luku pristiglo oko 4300 putnika.
— Praktično ništa! Ali, ova sezona je pokazala da je organizacija boravka gostiju na brodovima na kružnim puto­vanjima moguća i da je sigurna. U našu luku je došlo desetak cruise kompa­nija, među njima i MCS, Viking, Costa… – rekao je među ostalim Pezo navodeći kako su zabilježili veća ticanja megajahti.
— Sigurno ih je bilo 30 posto više. Vra­tili su nam se i ‘Kriljani’, ali i mali obalni cruiseri, ne u onim brojkama kao što je bio slučaj tijekom proteklih godina – istaknuo je.

U najavi 365 ticanja
Najave za 2022. godinu je, kako kaže, dobra.
— U najavi je 365 ticanja, što bi sa sadašnjim kapacitetom brodova zna­čilo negdje oko 570 do 600 tisuća put­nika – rekao je.

Pročitajte još

30 GODINA POSLIJE Vatrogasci Niko, Andro i Teo stradali su gaseći požar na hotelu Libertas

Dulist

GRADONAČELNIK BRANITELJIMA Hvala Vam što ste bili hrabri i imali čisto srce za obranu svog doma i Domovine

Dulist

JAKŠA KRILETIĆ JORDES: Jedva čekam otpjevati ‘Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj’ na Stradunu. Meni je to najdraža domoljubna pjesma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija