Grad

Iduće godine posjetit će nas skoro 600 tisuća putnika s cruisera

Iduće godine posjetit će nas skoro 600 tisuća putnika s cruisera

U grušku luku će u subotu, 6. stu­denog, uploviti najveći brod – po bruto tonaži. Riječ je o cruiseru Norwegian Epic kompanije Norwegian Cruise Linea, bruto tonaže veće od 155 tisuća tona. Drugi je to brod po broju putnika koji je uplovio u Dubrovnik. Može primiti 4100 gostiju, o kojima brine 1724 članova posade. Brod je dugačak 329 metra. Inače, do kraja godine očekuje se još petneastak dolazaka, što je oko 7 i pol tisuća putnika, riječi su ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Blaža Peza.
— Dosad je u ovoj godini u našoj luci bilo 125 ticanja i prešli smo 100 tisuća putnika. Do kraja godine bismo trebali doći do brojke od oko 140 ticanja i 110 tisuća putnika. Bili bismo s time zado­voljni s obzirom na to da je ovo jedna sezona koja je počela oko 15. lipnja te s obzirom na epidemiološku situaciju i ograničen broj putnika na navedenim brodovima – istaknuo je.

‘Praktično ništa’
Podsjetio je kako je u 2020. godini u grušku luku pristiglo oko 4300 putnika.
— Praktično ništa! Ali, ova sezona je pokazala da je organizacija boravka gostiju na brodovima na kružnim puto­vanjima moguća i da je sigurna. U našu luku je došlo desetak cruise kompa­nija, među njima i MCS, Viking, Costa… – rekao je među ostalim Pezo navodeći kako su zabilježili veća ticanja megajahti.
— Sigurno ih je bilo 30 posto više. Vra­tili su nam se i ‘Kriljani’, ali i mali obalni cruiseri, ne u onim brojkama kao što je bio slučaj tijekom proteklih godina – istaknuo je.

U najavi 365 ticanja
Najave za 2022. godinu je, kako kaže, dobra.
— U najavi je 365 ticanja, što bi sa sadašnjim kapacitetom brodova zna­čilo negdje oko 570 do 600 tisuća put­nika – rekao je.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist