Sport

Idu li studij i sport ruku pod ruku? Odgovor smo doznali od vrhunskih dubrovačkih sportaša!

Idu li studij i sport ruku pod ruku? Odgovor smo doznali od vrhunskih dubrovačkih sportaša!

Panel diskusija ‘Be a winner, study at UNIDU’ održana je u srijedu u Studentskom domu povodom obilježavanja Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti. Svoje iskustvo o studiranju na Sveučilištu u Dubrovniku podijelili su vrhunski sportaši Maro Joković, Katarina Zarač Čagalj, Nina Mijoč, Hana Dilberovič, Filip Kržić i Marko Žuvela.
Na samom početku je sve prisutne pozdravila Darija Mikulandra te uvodnu riječ prepustila rektoru Sveučilišta u Dubrovniku Nikši Burumu.
– Jako mi je drago da još među mladim ljudima ima mladih koje zanima sport i nastojte se s tim baviti što duže. Dobar dio vas će biti profesionalni sportaši koji će težiti što boljim rezultatima, uspjesima, medaljama – pozdravio je sve prisutne Burum, naglasivši važnost obrazovanja.
Naš najtrofejniji vaterpolist Maro Joković je naglasio važnost obrazovanja te istaknuo kako ono sportašima daje sigurnost u slučaju ozljeda ili nepredviđenih situacija.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da sam uspio završiti petogodišnji studij Poslovne ekonomije u Dubrovniku. To mi je uz ovaj moj sportski život dodatna sigurnost. U slučaju ozljede, nepredviđene situacije gdje se karijera može svakakvim primjerima prekinuti u času, uvijek vam ostaje diploma u ruci, neka sigurnost, da se dalje nastavi život – rekao je Maro Joković i naglasio da se sve može ako se stvari poslože odmah kako treba.
Na Marove riječi nadovezala se košarkašica Katarina Zarač Čagalj koja je govorila o teškoćama s kojima se susretala prilikom studiranja i objasnila je koliko joj je bilo teško uskladiti sportske obveze sa studiranjem.
– Bilo je jako teško uskladiti sve obaveze, međutim, to je stvar komunikacije s profesorima, sa studentima i u krajnjem slučaju s trenerima. Bilo je puno razumijevanja od strane profesora, svi su mi izlazili u susret, što smo mi trebali vratiti također svojim učenjem i polaganjem ispita – rekla je Zarač Čagalj i zaključila kako je komunikacija s profesorima najvažnija.
Futsal reprezentativka Nina Mijoč je istaknula kako je u početku trenirala tenis i s vremenom nastavila svoju sportsku karijeru u nogometu.
– Odlučila sam se za daljnje školovanje sretna sam zbog te odluke. Smatram da ne možete uvijek znati u životu hoćete li se ozlijediti i što će se dogoditi. Za mene je obrazovanje jako važno, da imaš društvenu socijalizaciju i obrazovni dio – naglasila je Mijoč.
Moderatorica panela Darija Mikulandra Žanetić je rekla kako može zaključiti da su profesori na Sveučilištu u Dubrovniku sjajni.
– Imamo divan tim profesora koji će vam sigurno izlaziti u susret kada god bude potrebno i bit će vam uvijek na pomoći i oni u tu zbog vašeg znanja, da bi vi sutra imali puno više znanja i bili akademski građani – istaknula je Daria Mikulandra te upitala odbojkašicu Hanu Dilberović koliko je njome bilo teško uskladiti sport sa studiranjem.
– Sve se može stići s dobrom organizacijom – ponosno je rekla Hana priznajući kako je na samom početku studiranja prestala trenirati, jer je bila uvjerena da neće stići uskladiti sve obveze, no ipak se vratila treninzima nakon određene pauze i zahvalila se svim profesorima koji su joj cijelo vrijeme bili potpora.
-Bitno je volju – nadovezao se na Hanu vaterpolist Filip Kržić i ispričao kako se uz sve sportske obveze može uvijek naći vrijeme za učenje. Na njega se nadovezao kolega mu vaterpolist Marko Žuvela te poručio: Ako nešto hoćeš i želiš – to možeš ostvariti.
-Svi koji ste ovdje ste primjer djeci, primjer budućim generacijama. Dokazali ste da ništa nije nemoguće i da vam je samo nebo granica – na kraju je rekla prof. dr. sc. Ivana Pavlić.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist