Aktualno

I DOGODINE OBARAMO REKORDE Zračna luka Dubrovnik s porastom putnika od 18 posto!

I DOGODINE OBARAMO REKORDE Zračna luka Dubrovnik s porastom putnika od 18 posto!

Odlični rezultati i stalni rast brojki – ova dva faktora znače izvrsnu godinu u Zračnoj luci Dubrovnik. Tim povodom, organizirana je konferencija za medije, ali i ugodno, tradicionalno božićno druženje djelatnika, partnera, medija, uprave…


Okupljenima su se u početku ugodnog druženja obratili direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i zamjenik Frano Luetić, uz odlične rezultate najavljujući i po svemu uspješnu iduću godinu.

Navedene brojke rekordne godine kažu: očekuje se oko 1 991 000 putnika, odnosno porast od nevjerojatnih 17. 54 posto u odnosu na prethodnu godinu! Srpanj, kolovoz i rujan tu su s preko 300 tisuća putnika, a konkretno, u srpnju s porastom od 16. 64 posto, istaknuo je Tolić.

Slijed tržišnih okolnosti, ali i veliki trud zaposlenika

Prvi put, u ZLD u svibnju i listopadu ostvareno je 200 tisuća putnika, a porast putnika u listopadu je 36. 39 posto.
– Ovo je rezultat ingenioznog truda mene i mojih suradnika, ali budimo pošteni, realni i iskreni, također i slijeda tržišnih okolnosti u svijetu te je rezultirao time da su rezultati rasli i u fizičkim pokazateljima, te u financijskim, kudikamo više nego što smo i sami očekivali – istaknuo je Tolić, napominjući kako je zbog nestabilne situacije došlo do povećane aktivnosti i veće potražnje za našim krajevima.

-Naravno, rezultati su i zbog truda svih onih koji su iznijeli ovo sve na svojim leđima, sav dodatni promet zrakoplova i putnika naši su djelatnici i partneri na jedan spektakularan način iznijeli do kraja. Ovo nam je dosad, osim što je rekordna, i najzahtjevnija sezona, ona u kojoj je trebalo prihvatiti putnike i promet, a istovremeno imati i ‘živo gradilište’ – kazao je Tolić.

-Rezultati se jako dobro vide. Gledamo kako raste novo krilo našeg putničkog terminala, to je cjelina, a upravo su u tijeku radovi iz dva natječaja – kazao je. Radi se o pretvaranju putničkog teminala u jednu zgradu, a i tu je Tolić naglasio važnost medija koji prenose u potpunosti informacije iz ZLD.

-Očekujemo nakon sv. Vlaha biti u novoj zgradi – u zgradi A radit će se na postavljanju nove automatske sortirnice, te otvorenju svih sustava koji će nam omogućiti da i prije prave sezone imamo zgradu visoke funkcionalosti – dodao je, ističući i druge izvrsne brojke.

London vodi, a usluge je koristilo 64 zračna prijevoznika

Spomenimo samo neke od njih: najčešći putnici bili su oni iz Londona s 12.99 posto, Pariz s 5.95 posto, Barcelona s 3.44 posto, Manchester s 3.15 posto, Helsinki s 2.74 posto, Amsterdam s 2.71 posto, Madrid s 2.63 posto, Dublin s 2.59 posto, te Stocholm 2.58 posto i Rim s 2.34 posto – u svakom slučaju – izvrsni postotci, a vrijedi istaknuti i to kako je najveći porast prometa ostvaren prema destinacijama u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Uslugama su se koristila 64 zračna prijevoznika, a prema broju uzlijetanja/slijetanja, Croatia Airlines ima udio od 19.14 posto, slijedi Easy Jet (11.04 posto), Norwegian Air Shuttle (8.94 posto), Vuelling Airlines (5.43 posto), Thomson Airways (4.67 posto)…

Značajan rast prometa, a stiže i Nissan

Što se tiče projekata samih, u brojkama oni znače: projekt ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ vrijedan je oko 225 milijuna eura, a 18. srpnja ove godine donešena je Odluka EK o financiranju projekta u iznosu od 158 milijuna eura, kazao je Tolić. Ovaj investicijski ciklus započeo je 2014. godine, a trajat će do 2019. godine. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i modernizaciju postojeće zastarjele infrastrukture, te mjere zaštite okoliša, a prva faza (vrijedna 65 mililijuna eura – gradnja Terminala) je već dovršena, dok je dio C, dovršena u rujnu 2016., puštanje u upotrebu bit će u veljači 2017. godine.

Nakon Tolića, zamjenik Luetić najavio je, kako je i sam kazao, obećavajuću godinu. Fokus je stavio na letove s kojima je uspješna godina i započela.

-Značajan rast prometa se očekuje prema destinacijama kao što su London, Beč, Manchester, Munich, Birmingham, Glasgow, Varšava i Dublin, dok su pak najznačajnije najave prijevoznika EasyJet, Eurowings, Jet2.com i British Airways koji su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku – kazao je Luetić, posebno istaknuvši najavu otvaranja nove destinacije – Salzburga – prijevoznika Eurowings, te na postojećim rutama uspostavljanje redovite linije Alitalije Dubrovnika – Rima, i LOT Polish Airlinesa Dubrovnika – Varšave.

Dodao je i zanimljivost – baš kao što je izvrsna godina započela s letovima iz cijele Europe, vezanima za promociju Mercedesovih automobila, tako će i 2017. biti obilježena s oko pedeset letova vezanih za promociju japanskog automobilskog giganta Nissana, odnosno njihovog novog modela, a letovi će započeti 9. siječnja iduće godine.

Što se tiče radova samih, novinari su imali priliku čuti i dva važna partnera ZLD – predstavnici tvrtke tvrtke Ramboll iz Danske koja upravlja projektom, te tvrtke Trames koja je izradila tehničku dokumentaciju za projekt ‘Zračna luka Dubrovnik razvoj’ iznijeli ssu tehničke detalje važnog projekta rekonstrukcije i izgradnje putničkog terminala.

MNJ/ZP

Pročitajte još

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist