Grad

I dalje neizvjesna sudbina ljetnikovca Crijević Pucić

I dalje neizvjesna sudbina ljetnikovca Crijević Pucić

Sveučilište u Dubrovniku i Dubrovački simfonijski orkestar morat će obaviti međusobne razgovore vezano za buduće korištenje ljetnikovca Crijević Pucić, koji je do kraja ove godine dan na korištenje dubrovačkom Sveučilištu.

Dogovoreno je to na sastanku rektorice Sveučilišta Vesne Vrtiprah s gradonačelnikom Androm Vlahušićem. Razgovori će se obaviti, javljaju iz gradske uprave, uvažavajući promijenjene okolnosti i opravdanost zahtjeva obje strane. Naime, ravnatelj DSO-a Damir Milat u posljednje vrijeme ulaže napore kako bi se Orkestar ponovno vratio u Crijević Pucić, budući da prostor u Slanici, kako ističe, ne ispunjava ni minimalne uvjete za rad Orkestra.

Podsjetimo, bivša gradska uprava na čelu s Dubravkom Šuicom sklopila je sa Sveučilištem u Dubrovniku 30. prosinca 2004. godine desetogodišnji Ugovor o korištenju Crijević Pucića, da bi taj ugovor krajem prošle godine dodatkom bio produljen na razdoblje od godinu dana. Iz gradske uprave poručuju kako odluku o zahtjevu Sveučilišta o obnavljanju Ugovora na razdoblje od idućih 10 godina Gradsko vijeće Grada Dubrovnika treba donijeti do isteka postojećeg ugovora, odnosno krajem 2015.

No, kako su za DuList istaknuli sa Sveučilišta u Dubrovniku, ova visokoobrazovna institucija nema rezervni prostor za smještaj rektorata, budući da su svi prostori u sveučilišnim zgradama zauzeti i uglavnom namijenjeni potrebama izvedbe nastave i znanstveno-istraživačkog rada.

– Sveučilište je prije isteka ugovora o davanju nekretnina na korištenje zatražilo od Grada produljenje ugovora za naredno razdoblje ali je Grad donio odluku o produljenju za godinu dana. Prethodno Grad nije od Sveučilišta tražio preseljenje a takav zahtjev nismo ni kasnije zaprimili. Budući da smo sve svoje obveze preuzete Ugovorom uredno izvršili odnosno da smo zgradu Ljetnikovca i prostor povijesnog parka ispred zgrade rekonstruirali u cijelosti u skladu sa zahtjevima nadležnih tijela te da je prostor uredno održavan do današnjeg dana, nadamo se da Grad neće odustati od suradnje i dogovora sa Sveučilištem u najboljem mogućem smislu kao što je to bilo do sada – odgovoreno nam je prije desetak dana sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Samo dan prije sastanka s rekotoricom iz Gradske uprave nam je na ovu temu rečeno sljedeće:
– GUP-om je definiran smještaj Rektorata u zgradi sveučilišnog kampusa, ali postoji spremnost Grada, kao što je i najavljeno na nizu sastanaka, za produljenje roka za korištenje zdanja dok se ne stvore uvjeti za preseljenje.

Hoće li se Orkestar i Sveučilište uspjeti dogovoriti, odnosno hoće li Gradsko vijeće produljiti Ugovor Sveučilištu na idućih deset godina pokazat će vrijeme pred nama.

Inače, na jučerašnjem sastanku rektorice i gradonačelnika razgovaralo se i o izgradnji Studentskog doma u Čokolinu. Vlahušić je iskazao spremnost značajne participacije Grada u projektu. Potrebno je, istaknuo je, iznaći najprihvatljiviji model financiranja koji neće opteretiti proračun i koji će omogućiti neometano funkcioniranje Grada, posebno u pogledu na neizvjesan ishod arbitražnog procesa u slučaju javne garaže na Ilijinoj glavici.

Istovremeno, Grad Dubrovnik u potpunosti uvažava značaj, kompleksnost i financijsku težinu projekta izgradnje Studentskog doma, te potrebu daljnjeg razvoja Sveučilišta, visokog obrazovanja, prateće infrastrukture i podizanja studentskog standarda.

Gradonačelnik je otvorio i temu dospijeća naplate komunalnog doprinosa ozakonjenih zgrada na adresi Čira Carića obujma 24.233,20 m3 u ukupnom iznosu od 3.344.181,60 kuna. Naime, Sveučilištu je u prosincu 2014. rješenjem nadležnog upravnog odjela Grada Dubrovnika odobrena jednogodišnja odgoda plaćanja duga.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist