Crna kronika

I dalje aktivni požari u Platu i kraj Komina

I dalje aktivni požari u Platu i kraj Komina

Požar u Platu i dalje je aktivan, gori nisko raslinje u brdu poviše nove trafostanice, a vatru pokušavaju ugasiti dva kanadera. Plaćani su u strahu, posebno od nadolazeće od noći pa su svima oči uprte u brdo.

Provjerava se svako malo je li vatra ugašena, a sve gume oko kuća stavljene su u 'pripravnost'. Jer, ako zapuše vjetar sve će se ponovno rasplamsati, a strahuje se da se ne ponovi situacija iz 2007. godine.

Da je pred vatrogascima dug dan, i još duža noć rekao nam je i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, dodavši kako je požar prešao brdo. U slučaju vjetra zbog toga bi se stanje ponovno moglo pogoršati.

I ovaj je požar još jednom pokazao svu nužnost alternativnog cestovnog pravca kroz Župu dubrovačku, budući da je magistrala, koja je zbog požara određeno vrijeme bila zatvorena, jedina veza Konavala i Zračne luke Dubrovnik s Gradom.

Iako je granica sa susjednom BiH upravo u Platu najtanja, pa ne znamo koliko bi danas od pomoći bila i brza cesta padinama Plata, njena izgradnj je ipak nužna u slučajevima bilo kakvih drugih nesreća, poput prometnih nesreća koje ukoliko su teže i na nekoliko sati mogu zatvoriti jedinu cestovnu vezu Konavle – Grad.

Najnovije o požarima

U 15.55 sati požar u Platu još je uvijek aktivan, iako je saniran najkritičniji dio prema Zavrelju i Mlinima gdje su, jedanko kao i u Platu, jutros ozbiljno bile ugrožene kuće. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića strahuje se od bure.

– Ako okrene na buru imat ćemo velikih problema – rekao nam je Simović, istaknuvši kako se kanaderi, kod kojih je u tijeku smjena pilota, uskoro vraćaju na požarište. Trenutno se saniraju najzahtjevniji dijelovi požarišta, visoko u brdu.

I kraj Komina plamti veliki požar. Saniran je dio koji je ugrožavao kuće, govori nam Simović, no jedan krak požara još uvijek nije lokaliziran.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist