Aktualno

HZZO POKRENUO SUSTAV ELIJEKOVI Što sve možete preko njega?

HZZO POKRENUO SUSTAV ELIJEKOVI Što sve možete preko njega?

Završen je projekt eLijekovi, nastao u suradnji Hrvatskog zavoda za osiguranje, Ministarstva zdravstva i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Sustav eLijekovi integrirani je informatički sustav za upravljanje lijekovima koji sadrži objedinjene podatke o svim lijekovima dostupnim u Republici Hrvatskoj.

Sustav se sastoji od tri komponente: Baza lijekova, sustav Provjere recepata realiziranih u posljednjih 6 mjeseci i sustav Prijave sumnji na nuspojave. Baza lijekova je javno dostupna, dok je za provjeru realiziranih recepata potrebna prethodna prijava u sustav e-Građani.

Ovim projektom stvorena je nacionalna baza svih lijekova dostupnih u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne, priopćuje HZZO. Bazi se može pristupiti putem poveznice OVDJE, kao i putem sustava e-Građani.

Naime, ovim projektom nadograđena je postojeća usluga u sustavu e-Građani, „Realizirani recepti“ te je omogućena provjera svih podataka o lijekovima koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci. Jednostavnim klikom na poveznicu pacijenti će moći dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu.

Osim baze eLijekovi i nadogradnje usluge „Realizirani recepti“, ovim projektom uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova. Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije. Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te posljedično smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi, a sve kako bi se postigli bolji ishodi liječenja.

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija, uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj projekta je uspostava nacionalne baze lijekova kako bi se omogućila jednostavna i sigurna razmjena podataka o lijekovima, što je podloga za razvoj novih digitalnih usluga u području upravljanja lijekovima.

Cilj projekta je i povećanje sigurnosti primjene lijekova, jačanje uloge pacijenta u procesu liječenja i razvoj zdravstvene pismenosti, čime se postižu bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist

Evo koje su ulice u povijesnoj jezgri sutra bez vode!

Dulist

Nacionalni park Mljet otvara se 1. ožujka!

Dulist