Hrvatska

HZMO objavio za koliko će biti uvećane mirovine

Hrvatski zavod za mirovinskog osiguranje (HZMO) donio je odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine te usklađivanju mirovina od 1. srpnja, koje iznosi 1,41 posto. Uvećane mirovine bit će isplaćene u rujnu s mirovinom za kolovoz, kada će se isplatiti i razlika za srpanj.

Upravno vijeće HZMO-a je na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena – za razdoblje I.-VI. 2020. u odnosu na razdoblje VII.-XII. 2019. donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. prema stopi
usklađivanja koja iznosi 1,41 posto. Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2020.
iznosi 69,42 kuna.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine
određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog
indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj
u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina
određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 postostope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne bruto plaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (8,7 posto) manji je od 50 posto, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (-0,2 posto) i 70 posto stope promjene prosječne plaće (2,1 posto) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2020. godine iznosi 1,41 posto.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti, isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz) kad će se isplatiti i razlika za srpanj.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 69,42 kuna te Odluka o
osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2020. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.590,01 kuna.

Pročitajte još

U opticaju milijuni novčanica kuna koje više ne vrijede

Dulist

PREKO 70 TISUĆA PRIMJERAKA Utjecajne ruske novine imaju poseban prilog o Hrvatskoj

Dulist

Idući tjedan stiže toplinski val, Dubrovnik od ponedjeljka ‘u žutom’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija