Kultura

HVALEVRIJEDNA GESTA Roditelji Nikše Spremića donirali njegovu privatnu knjižnicu

HVALEVRIJEDNA GESTA Roditelji Nikše Spremića donirali njegovu privatnu knjižnicu

Roditelji pokojnoga Nikše Spremića, gospar Vlaho i gospođa Pave Spremić, velikodušno su donirali privatnu knjižnicu njihovog sina Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik.

Dubrovačke knjižnice doniranu knjižnu građu uvrstile su u knjižni fundus svojih ustanova: Znanstvene knjižnice Dubrovnik i Narodne knjižnice Grad. Od ukupno petsto devedeset sedam jedinica knjiga, tristo sedamdeset i četiri djela su uvrštena u ‘S’ zbirku Znanstvene knjižnice, trideset i četiri djela u zbirku ‘Ragusina’, a stotinu šezdeset i osam djela u fond Narodne knjižnice Grad. Ukupna procijenjena vrijednost donacije iznosi oko 75.000,00 kuna, iako je stvarna vrijednost neprocjenjiva.

-Koliki je značaj knjiga imala u privatnom i profesionalnom životu Nikše Spremića svjedoči njegova privatna kolekcija knjiga koju uz hrvatska izdanja čine engleska, francuska, američka i talijanska izdanja – naveli su iz ove dubrovačke institucije, koji se zahvaljuju na ovoj vrijednoj donaciji.

Dubrovčanin Nikša Spremić diplomirao je povijest i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a dio studija u akademskoj godini 2008. – 2009. proveo je u SAD-u na Sveučilištu Duke. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu i pokretač je sveučilišnog časopisa ‘Panoptikum’. Bavio se istraživanjem crkveno-državnih odnosa u komunističkim sustavima 20. stoljeća s posebnim fokusom na odnose Katoličke Crkve i komunističkog režima u Drugoj Jugoslaviji (1945-1990). Dobitnik je stipendije Lord George Weidenfeld Scholar na Sveučilištu u Oxfordu gdje je 2011. godine stekao zvanje istraživačkog magistra iz područja ekonomske i društvene povijesti. Od 2015. godine pohađao je doktorski studij na rimskom Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist