Hrvatska

HTZ: Povratkom kongresa i poslovnih skupova do produljenja turističke sezone

HTZ: Povratkom kongresa i poslovnih skupova do produljenja turističke sezone

Hrvatska turistička zajednica aktivno radi na promociji zemlje kao kvalitetne i poželjne destinacije poslovnog turizma, ali i na edukaciji i povezivanju s dionicima sektora poslovnih skupova pa je tako Kongresni odjel HTZ-a sudjelovao na 61. kongresu Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove (ICCA), koji se od 7. do 9. studenoga održao u Krakovu u Poljskoj. Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih događanja u globalnoj industriji sastanaka i evenata, koji okuplja lidere u industriji poslovnih skupova, ali i lidere drugih sektora koji su direktno ili indirektno povezani sa poslovnim skupovima, promocijom destinacija te međunarodnim stručnim i znanstvenim udruženjima.

ICCA predstavlja vrlo snažnu međunarodnu udrugu koja broji preko 14 tisuća članova, odnosno subjekata koji dolaze iz više od 100 zemalja svijeta. Pozitivan utjecaj i ostavština stručnih skupova, održivost, različitost, ravnopravnost i uključivost bile su ključne okosnice ovogodišnjih tema kongresa na kojem je sudjelovalo ukupno oko 900 sudionika, od toga 90 stručnih asocijacija i drugih poput profesionalnih kongresnih organizatora (PCO-a), kongresnih ureda, kongresnih centara, hotela i dr. Osim navedenih okosnica, tema je bila i digitalna transformacija, koja uključuje povezivanje i obradu različitih vrsta podataka jer je najveća snaga ICCA udruženja upravo velika i snažna baza podataka.

U kontekstu brzih i stalnih promjena, edukacija i praćenje svjetskih trendova istaknuti su kao preduvjet destinacijama u njihovom prilagođavanju izazovima s kojima se susreću. Također, ICCA godišnji kongres odlična je prilika za sve sudionike koji mogu pronaći korisne teme i prilike za direktnu interakciju s kolegama delegatima, a tu su i zanimljive panel rasprave te brojne druge aktivnosti.

-Prisustvo Hrvatske na ovako prestižnom skupu od iznimne je važnosti u daljnjem razvoju, unaprjeđenju i pozicioniranju naše zemlje kao atraktivne i održive destinacije za održavanje poslovnih skupova. Veseli što je Hrvatska zabilježila rast za 2019. godinu u broju održanih međunarodnih skupova asocijacija te smo prema ICCA ljestvici zauzeli odlično i vrlo visoko 34. mjesto po broju održanih skupova u svijetu. Iako smo svjesni značaja praćenja statistike poslovnih skupova, ipak je na kongresu jedna od ključnih tema bila važnost pozitivnog utjecaja stručnih skupova na lokalnu sredinu i društvo te uključivanje istih u proces organizacije skupova stručnih udruženja. To je područje na kojem su potrebni veći napori, kako na globalnoj razini, tako i u Hrvatskoj – izjavila je Mirjana Resner, voditeljica Kongresnog odjela HTZ-a.

Također, iz HTZ-a dodaju kako su u sklopu ovogodišnjeg izdanja ICCA kongresa, osim prisutnosti nacionalnog kongresnog odjela, svoju ponudu predstavili kongresni odjeli turističkih zajednica gradova Zagreb i Dubrovnik. Isto tako napominjemo kako je kongresu prisustvovao Senthil Gopinath, direktor ICCA-e, dok je za novu predsjednicu udruženja izabrana Marta Gomes, jedna od dosadašnjih članica vijeća ICCA-e.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović