Hrvatska

Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Hrvatski Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.  Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno, kako prenosi Morski.hr.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas  u Jadranskom moru  Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom proširuju prava hrvatske države, a Talijanska Republika je u veljači 2006. god. proglasila tzv. ‘Zonu zaštite okoliša’, gdje se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode i arheološka nalazišta.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Hrvatska među najpoželjnijim ljetnim destinacijama Norvežana

Dulist

U petak počinje isplata mirovina za travanj 2021.

Dulist

HTZ pokrenuo prvu nacionalnu kampanju ruralnog turizma ‘Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija