Hrvatska

Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Hrvatski Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.  Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno, kako prenosi Morski.hr.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas  u Jadranskom moru  Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom proširuju prava hrvatske države, a Talijanska Republika je u veljači 2006. god. proglasila tzv. ‘Zonu zaštite okoliša’, gdje se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode i arheološka nalazišta.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist