Aktualno

Hrvatski liječnici danas obilježavaju svoj dan

Hrvatski liječnici danas obilježavaju svoj dan

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan liječnika. Tim povodom Hrvatski liječnički zbor na čelu s predsjednikom prof.dr.sc. Željkom Krznarićem, dr.med., uputio je čestitku svim liječnicama i liječnicima u Republici Hrvatskoj.
Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:
-Poštovane kolegice i kolege,
povodom Dana liječnika Hrvatski liječnički zbor upućuje čestitku svim liječnicima. Dan liječnika, koji se obilježava na dan osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora 26. veljače 1874. godine, spomendan je kojim se iskazuje podrška liječnicima da nastave svoj put cjeloživotnog obrazovanja s ciljem dobrobiti zdravlja naroda.
Sbor, u koji se domaći liečnici iza mnogih pokusa na pokon sabraše, započeo je svoj rad god. 1874., koji evo i na dalje nastavlja (Liečnički Viestnik, U Zagrebu mjeseca siječnja 1877. godine).
Od daleke 1874. godine Hrvatski liječnički zbor nosi povijesno pamćenje brojnih društvenih i zdravstvenih izazova, ratovi, prirodne katastrofe i epidemije dio su iskustva povijesnog bića liječničkog zbora. Od samih početaka aktivnosti Hrvatskoga liječničkog zbora, cilj je bio isti, skrb o liječnicima i zaštita zdravlja naroda.
Hrvatski liječnički zbor svakodnevno brine o unaprijeđenju društvenog i ekonomskog položaja liječnika kao i unaprijeđenju zdravstvenog stanja stanovništva i zaštite čovjekova okoliša. Zdravstvena kultura stanovništva potiče se organiziranjem predavanja, tribina, tiskanjem popularnih publikacija te drugim oblicima i sredstvima javnog informiranja u svim medijima. Hrvatski liječnički zbor drži do visokih etičkih načela kako unutar liječničkog staleža tako poglavito naspram svih onih koji potrebuju njegovu pomoć i uslugu, kao edukatora i prosvjetitelja tako i institucije odgovorne za sve razine zdravstvene skrbi od prevencije, do visoko diferentne medicine 21. stoljeća.
Počelo je prije 149 godina, a traje i danas, druženje i suradnja te stručna i znanstvena aktivnost brojnih generacija doktora medicine i doktora dentalne medicine. U tim druženjima prolazile su godine, mijenjale se državne tvorevine, politički i ekonomski sustavi, ali aktivnost Hrvatskoga liječničkog zbora nije posustajala. U tom je trajanju bilo obilja lijepih trenutaka, plemenitosti i nesebičnog davanja, kojemu svjedočimo i danas. Na tom putu Hrvatski liječnički zbor pokušava biti zrnce mudrosti, promotor struke i zagovornik naših pacijenata. Povrh toga, važno je istaknuti rad Liječničkog vjesnika, stručnog glasila Hrvatskoga liječničkog zbora. Liječnički vjesnik uvijek je bio važan čimbenik u edukaciji svojih čitatelja, stručnom i znanstvenom napredovanju brojnih kolegica i kolega.
Rijetko kada su liječnicima trebali sloga i zajedništvo kao danas. Različita mišljenja, ideje i aktivnosti, ne trebaju biti razlogom za podjele. Potrebno je da međusobno razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja i stavove i družimo se. Vrata Hrvatskog liječničkog zbora su otvorena svim kolegicama i kolegama, a Hrvatski liječnički dom na raspolaganju svim našim kolegama. Vodilja aktivnosti Hrvatskog liječničkog zbora oduvijek je bila i ostala skrb ne samo za naše članove, već i za svekoliki korpus liječništva, ali i čitav sustav zdravstvene skrbi. Zdravlje naroda smisao je zborskih aktivnosti, kako 1874. tako i danas.
Kao proslava obljetnice osnutka HLZ-a i kruna svih aktivnosti redovito se održavao humanitarni Liječnički bal posljednju subotu u veljači. Posljednji je održan, krajem veljače 2020., a u planu je proslava velike, jubilarne 150. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora 2024. godine.
I zato još jednom, drage kolegice i kolege, sretan Vam Dan liječnika!

                                                                                                   Prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med.
                                                                                               Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist