Aktualno

HRVATSKI CARITAS Pozivom na donacijski telefon pomozimo stradalima u potresima u Turskoj i Siriji

HRVATSKI CARITAS Pozivom na donacijski telefon pomozimo stradalima u potresima u Turskoj i Siriji

Hrvatski Caritas će zajedno s mrežom nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj provoditi akciju prikupljanja financijskih sredstava koja će biti upućena stradalima u potresima u Turskoj i Siriji. U akciju se može uključiti pozivom na donacijskih telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen).

Nakon što se u ponedjeljak 6. veljače 2023. u 4.17 sati ujutro u okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja i ljudske žrtve, u Turskoj su najrazornije pogođeni Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya. Zračne luke i glavne ceste u jugoistočnom području Anadolije su zatvorene, a većina bolnica neupotrebljiva. Škole i javni prostori zatvoreni su u cijeloj zemlji. U okviru Turskog plana za odgovor na katastrofe proglašena je 4. razina i sve grupe za katastrofe su se okupile u njihovim pokrajinama u AFAD centru Predsjedništva. U 13.34 sati, Orhan Tatar, generalni direktor AFAD-a za smanjenje rizika od potresa, objavio je da je došlo i do drugog potresa magnitude 7,6 u okrugu Elbistan, pokrajina Kahramanmaraş.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je srušena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni. Sirska i pravoslavna Crkva u Iskenderunu također su se srušile, a život je izgubio zaštitar pravoslavne crkve. Caritas Anadolia, u koordinaciji s vlastima, okuplja prognanike na sigurnim i otvorenim prostorima i pokušava podijeliti nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula podržavaju i prikupljaju materijale za slanje pomoći regiji Anadolija. Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. Turski Caritas je u kontaktu s timom za žurne situacije Caritasa Europa i Caritasa Internationalis, koji će obavijestiti Konfederaciju o daljnjem razvoju događaja.

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije uz koordinaciju žurnog odgovora u lokalnim uredima. U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće srušene, jer je oko 125 kuća osigurano u gradu Hanano, a svi pogođeni građani moraju biti osigurani u nekoliko drugih područja. Što se tiče osoblja Caritasa, neke od njihovih kuća su pogođene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5000 prognanika; 45 zgrada se srušilo, a 35 raspuklo. Radi se na osiguranju nužnoga smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji.

HRVATSKI CARITAS Pozivom na donacijski telefon pomozimo stradalima u potresima u Turskoj i Siriji

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist