Sport

Hrvatska rutinski svladala Belgiju, zadržala teoretske šanse za četvrtfinale

Hrvatska rutinski svladala Belgiju, zadržala teoretske šanse za četvrtfinale

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Belgiju 34:26 u pretposljednjem kolu druge faze Svjetskog prvenstva. Momčad Hrvoja Horvata tako je zadržala teoretske šanse u borbi za četvrtfinale, ali i podebljala izglede za osvajanje devetog mjesta, koje bi moglo voditi u kvalifikacije za Olimpijske igre, prenosi Index.

Može se reći da je Hrvatska sve riješila u prvom poluvremenu, kada je odličnom igrom stvorila prednost od osam razlike (21:13). Glavna razlika u odnosu na prethodne utakmice bio je vratarski doprinos. Mate Šunjić obranama je izluđivao belgijske rukometaše, a susret je završio s 20 obrana iz 43 pokušaja (46.5%) i titulom igrača utakmice.

Početkom drugog dijela Hrvatska se odvojila i na 11 razlike te je izgledalo kako bi mogla uvelike popraviti gol-razliku, što bi moglo biti važno u slučaju da Danska izgubi od Egipta. Ipak, od otprilike 40. minute uslijedio je totalni napadački pad Hrvatske, ali je na razini, srećom, ostao Šunjić pa se Belgija nije približila na više od sedam razlike.

Napad je u zadnjih deset minuta vukao Ivan Martinović, koji je svih svojih pet golova zabio u tom periodu. Najbolji strijelac Hrvatske bio je Marin Jelinić sa šest pogodaka, dok je Filip Glavaš zabio jedan manje. Kod Belgije su tri rukometaša zabila četiri gola (Qerimi, Robyns i Koetters). Jef Lettens imao je 12 obrana.

Jedini realan rasplet događaja po kojem Hrvatska može u četvrtfinale jest da Danska u ponedjeljak izgubi od Egipta. U tom bi slučaju, uz pobjedu Hrvatske nad Bahreinom, odlučivala gol-razlika. Ipak, Danska je tu i dalje znatno bolja te ima +30 naspram hrvatskih +17.

Naravno, eventualni kiks Danaca protiv Sjedinjenih Američkih Država bi potpuno promijenio priču, ali to bi bila jedna od najvećih senzacija u povijesti rukometa. Ono što hrvatski rukometaši očekuju jest da će osigurati deveto mjesto, koje će vrlo vjerojatno voditi u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Foto: Nera Nikolić, privatna arhiva

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr