Aktualno

Hrvatska i dalje u recesiji

Hrvatska i dalje u recesiji

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa u sklopu ažuriranih gospodarskih prognozi za tranzicijska gospodarstva da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 0,8 posto, čime je snizila dosadašnju prognozu za 0,4 postotna boda,

donosi hrt.hr.

Banka je u ažuriranim prognozama ujedno potvrdila procjenu iz listopada o padu aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu za 1,9 posto u 2012. Hrvatska ostaje u recesiji, istiću u EBRD-u, ukazujući na pad aktivnosti u prošloj godini za gotovo 2 posto. Ocjenjuju također da su slabe šanse za značajan oporavak u 2013.

Hrvatsko gospodarstvo nastavljaju pritiskati dugotrajni problemi nekonkurentne privrede, nefleksibilnog tržišta rada i neučinkovitog javnog sektora. Određeni poticaj gospodarstvo će možda dobiti od ulaska u EU, zakazanog za 1. srpnja 2013., kaže se u priopćenju.

Snižena je i prognoza rasta u 2013. za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja u koju EBRD svrstava Hrvatsku, na 1,2 posto, nasuprot u listopadu procijenjenih 1,7 posto. Uz Hrvatsku, EBRD u tu podregiju još ubraja Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju. Za 2012. procijenjen je njezin rast od 1,3 posto, nasuprot 1,4 posto iz listopadske procjene.

Od zemalja u okruženju izrazitiji pad gospodarstva EBRD predviđa samo Sloveniji, i to za 2 posto, čime je potvrđena procjena iz listopada. Pad prognozira još samo Mađarskoj, premda slabašan, od 0,1 posto, dok izrazitiji rast u ovoj godini mogu očekivati samo baltičke zemlje, u rasponu od 2,9 posto do 3,1 posto.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist