Politika

Hrvatska dobila novu političku stranku! Damir Vanđelić osnovao Republiku

PXL 021223 106894131
2.12.2023., Hotel Zonar, Zagreb - Damir Vandelic sa izabranim vodstvom predstavio je plan i program novoosnovane stranke "Republika". (2.12.2023., Hotel Zonar, Zagreb - Damir Vandelic sa izabranim vodstvom predstavio je plan i program novoosnovane str

Damir Vanđelić osnovao je stranku i predstavio je na konferenciji za novinare. Vanđelić je rekao da je njihova ideologija široko centristička jer u Hrvatskoj nisu svi ni potpuno desno ni potpuno lijevo, nego je većina naroda zapravo centristički orijentirana, prenosi HRT.

Stranka kojoj je na čelu i s kojom će na parlamentarne izbore zove se Republika, a vodstvo obećava povećanje plaća za 50 posto kroz četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova i reformu poreznog sustava. Najavili su izlazak na sve izbore iduće godine, a očekuju pobjedu na parlamentarnim izborima.

Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika stranke Republika izabran je Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević.

– Ključni razlozi odlaska građana iz Hrvatske su nepovjerenje u institucije, nepravda na svakom koraku i nejednake šanse bez obzira na stvarni doprinos Hrvatskoj i nečiju sposobnost. Da, imamo Hrvatsku, ali da bi opstala, trebamo stabilne institucije i sustave kontrole i ravnoteže moći u državi – rekao je Damir Vanđelić.

Poručio je da žele biti predvodnici promjena za Hrvatsku iz koje građani neće odlaziti i koja neće biti na dnu EU-a po skoro svim kriterijima. Građane je pozvao da se pridruže stranci kako bi zajedno radili na ostvarivanju ciljeva ekonomskog blagostanja, manjih poreza, jednakih šansi i sigurnije budućnosti.

Razgovori s Puljkom, Jelićem i Glasom poduzetnika

Govoreći o mogućem koaliranju Vanđelić je poručio kako im se “za suradnju mogu javiti svi partneri koji prihvaćaju program stranke Republika”. Dodao je kako su već obavili dosta razgovora i znaju tko im može biti partner. Koalicija, kazao je – s HDZ-om ne dolazi u obzir, a razgovori s Markom Jelićem se nastavljaju.

Obavili su, kažu – dosta razgovora, među kojima su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i udruga Glas poduzetnika.

Upitan je li jedan od mogućih koalicijskih partnera HDZ, potpredsjednici i članovi Predsjedništva glasno su odgovorili – ne, a u vezi šibensko-kninskog župana Marka Jelića i njegove stranke AP Vanđelić je rekao kako će nastaviti razgovore te se nada da će biti uspješni.

Potpredsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt rekla je da su napravili niz mjera kako ubrzati postupke u pravosuđu i napraviti ih transparentnijima, razmišljaju o izravnom biranju glavnog državnog odvjetnika, žele donijeti zakon o transparentnosti svih javnih troškova, registar državne imovine i uvesti umjetnu inteligenciju u državnu upravu, čime bi se, primjerice, skratili rokovi za dobivanje građevinske dozvole.

Na konferenciji je istaknuto kako su stranku osnovali dokazani pojedinci iz različitih sfera društva, a program stranke obuhvaća populacijsku i socijalnu politiku, mirovinski sustav, javne financije, državnu imovinu, javnu upravu, zdravstvo, nacionalnu sigurnost, obranu i branitelje, vanjsku politiku, pravosuđe i borbu protiv korupcije, energetiku i zaštitu okoliša itd.

Foto: Damir Vanđelić sa izabranim vodstvom predstavio je plan i program novoosnovane stranke “Republika”. (2.12.2023., Hotel Zonar, Zagreb)

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist