Hrvatska

HRVATI TROŠE ‘ŠAKOM I KAPOM’ 30. srpnja ‘pao’ je i rekord

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je lani zatresla svijet i počnu trošiti šakom i kapom.

Rekord u potrošnji oboren je 30. srpnja. Izdano je računa u vrijednosti 926 milijuna kuna, što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije, piše Dnevnik.hr.

Tijekom pandemijske 2020. godine građani su uštedjeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše, ističu ekonomisti.

– Na neki način su čekali da prođe ta neizvjesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka – objasnila je ekonomistica Iva Tomić.

U prvoj polovici godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vrijeme lani, a posebno dobro idu oni najluksuzniji – primjerice prodano je dvostruko više Porschea.

– S obzirom da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagodbi, niz odricanja i gubitaka očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo konzumirati sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije – komentirala je psihologinja Ella Selak Bagarić.

Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje pa su nakon dugo vremena u lipnju počeli rasti i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnog telefona.

Pročitajte još

Pošta od sutra podiže cijene usluga

Dulist

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE I OBNOVA KUĆA Novi pozivi Fonda vrijedni 195 milijuna kuna

Dulist

Policija i USKOK o uhićenju više osoba zbog krivotvorenja COVID potvrda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija