Županija

HOLISTIC Razmjena iskustva u gašenju požara

HOLISTIC Razmjena iskustva u gašenju požara

Dvodnevni sastanak partnera projekta HOLISTIC čiji je glavni cilj bio razmjena iskustava o prevenciji požara i intervencijama prilikom širenja požara na pograničnim područjima održan je u Dubrovniku.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović govorio je o iskustvima protupožarne zaštite i dosadašnjim požarima na graničnom području Dubrovačko-neretvanske županije, a o poteškoćama te prilikama za suradnju u prevenciji požara izlagali su predstavnici Službe zaštite i spašavanja iz Općine Herceg Novi Aleksandra Škobalj i Vidak Vuković.

Pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje u Dubrovniku Ana Kordić posebno je tijekom svog izlaganja istaknula ulogu Stožera civilne zaštite te se osvrnula na iskustva stečena tijekom katastrofalnih požara koji su pogodili područje Pelješca i Korčule u srpnju prošle godine.

Voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović kazao je, govoreći o nacrtu preporuka za smanjenje rizika od štetnih posljedica potresa, da je organizacija ovog prekograničnog susreta prilika i za predstavljanje rezultata ostvarenih tijekom provdbe projekta HOLISTIC na području Dubrovačko-neretvanske županije i to iz oba njegova dijela: zaštite od požara i dijela koji se odnosi na mjerenje utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa na području Dubrovačko-neretvanske županije. O rezultatima mjerenja govorio je predstavnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakultata u Zagrebu i Seizmološke službe Republike Hrvatske prof.dr.sc. Marijan Herak. „Rezultati mjerenja koja smo dobili u sklopu provedbe projekta HOLISTIC su izuzetno vrijedni podaci. Mjerenja bi trebalo ponavljati u određenim vremenskim intervalima, a ono što uvijek ostaje to je nužnost ustroja kvalitetne mreže seizmografa s obzirom da postojeća u Hrvatskoj nažalost nije dovoljna.“ zaključio je Herak.

Na sastanku je sudjelovala i dr. Paola Albini s talijanskog Nacionalnog Instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Milana koja je tom prigodom, uz ostalo, govorila o velikom potresu iz 1667. godine koji je području tadašnje Dubrovačke Republike nanio velike ljudske gubitke, ali i štetu u gospodarstvu.

Četrdesestak sudionika sastanka iz Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske upoznali su se i s ustrojem protupožarne zaštite na zaštićenim prirodnim područjima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.U projektu HOLISTIC Dubrovačko-neretvanska županija provodi aktivnosti vrijedne 404 tisuće eura koje se u 85 postotnom iznosu sufinanciraju sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Projekt završava u rujnu ove godine.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist