Zanimljivosti

‘HODALO SE NA SVE STRANE’ Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana

'HODALO SE NA SVE STRANE' Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana

Godina 2020. je iza nas. Naši sugrađani složit će se kako je bila prepuna izazova i događanja, uspona i padova, a pandemija koronavirusa odrazila se na svaki segment našeg života. Bili pojedinci ili organizacije, svi zbrajamo postignute rezultate koji su uslijed izostanka turističke sezone znatno skromniji nego dosadašnjih godina. Međutim, ponegdje je ona bila itekako uspješna pa se tako 2020. Hrvatskom planinarskom društvu Sniježnica pridružio značajan broj novih članova. Kako im je protekla godina za nama, osvrnuli su se za čitatelje DuLista.
– Još jedna godina je iza nas, te smo na ovu kao i one prije, jako ponosni. Što sve stane u 365 dana jednog planinarskog društva uz epidemiološke mjere? Za početak preko 20 društvenih izleta od Sniježnice, Velebita, Mosora, Orjena i još puno toga. Hodalo se na sve strane, po danu i po noći. Čak se i jedna ekspedicija našla na popisu iako je izgledalo da će ove godine biti nemoguće negdje putovati.
Osim što smo puno hodali, puno smo i radili i činili svijet oko nas ljepšim, sudjelovali smo na nekoliko ekoloških akcija kao Zelenoj čistki u suradnji s Gradom i organizirali nekoliko predavanja za naše članove kao predavanje o potresima u suradnji s Anom Miličić iz 112, o markiranju i označavanju planinarskih staza našeg iskusnog člana Zorana Čabrila, predavanje o lavinama Ivana Šafradina, predavanje o Ekspediciji na Ararat Alberta Gregova i Jovanke Cevtinović, predavanja u Gradskoj knjižnici o radu društva i speleološke izložba u Gradskoj knjižnici, čišćenje Gizmotove špilje u Konavlima…
'HODALO SE NA SVE STRANE' Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana
Održana je i treća penjačka škola u suradnji s Penjačkim klubom Ogulin. Ova treća penjačka škola bila je po mnogočemu posebna. Ponajviše zbog aktualne situacije i preventivnih mjera, ali svih 14 polaznika uspješno je položilo ispite i steklo titulu sportski penjač. Zvuči jednostavno, ali naši novi penjači su prevalili zaista dug put od prvog sata škole do danas.
Prvi vikend održan je na Brgatu, našem krasnom ‘gradskom’ penjalištu, gdje je krenulo upoznavanje s opremom i njenim pravilnim korištenjem i čuvanjem, čvorovima koji se koriste u penjanju te se penjalo na top rope i učilo osiguravati partnera. Već drugi vikend na penjalištima Brgat i Pridvorje u Konavlima penjalo se lead tj. samostalno su se ‘postavljali’ smjerovi. Treći vikend nas je najava lošeg vremena odvela u subotu u Brela, a u nedjelju ponovno u Pridvorje. Učile su se tehnike prevezivanja za slučaj da umjesto uobičajenog sidrišta s karabinerom zateknemo na kraju smjera alku i tehnike absajla odnosno samospuštanja koje koristimo u smjerovima s više dužina. Četvrti, najiščekivaniji, dvodnevni izlet organiziran je u kanjonu Čikole. Zahvalili bi se i Zajednici tehničke kulture koja je podržala projekt penjačke škole zahvaljujući kojem je kupljena velika količina opreme.
Jedna od aktivnosti društva je i održavanje planinarskih staza na našem području, ove godine je što se tog dijela tiče odrađen fenomenalan posao i očišćene su i obnovljene markacije na stazama prema Eskulapovoj špilji, od vrha Sniježnice prema grebenu i Šilješcima i još puno toga. Zahvalni smo na našim iskusnijim članovima koji nam prenose znanje iz ovog područja.
'HODALO SE NA SVE STRANE' Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana
Ni speleološki odsjek nije mirovao. Godina je započela s izložbom u Putnikoviću na temu speleološkog istraživanja Općine Ston koje se provodilo u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom i Javnom ustanovom za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon toga se ekipa seli u Konavle istraživati špilje i jame po dojavama stanovnika, naročito u Donjoj bandi u selima Molunat, Radovčići i Pločice. Nastavilo se sa sustavnim istraživanjem i topografskim snimanjem jame Bezdan u Vignjima koja u ovom trenutku iznosi preko 900 metara. U sklopu projekta i inicijative ‘Čisto podzemlje’ očišćena je Gizmotova špilja u selu Popovići, iz koje je izvučeno ukupno sedam kubičnih metara otpada.
'HODALO SE NA SVE STRANE' Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana
Ekipa odsjeka je sudjelovala na ljetnoj ekspediciji na Crnopcu gdje se istraživao najveći hrvatski jamski sustav te na raznim edukacijama koje su uključivale tehnike opremanja i topografskog snimanja speleoloških objekata. Trenutno se istraživanju brojne špilje i jame na planini Sniježnici o kojima će zasigurno biti riječi u nastavku rada odsjeka.
Jedna od aktivnosti, koja je bila puno značajnija ove nego prošlih godina je i pomoć sudionicima Via Adriatice. Bila nam je čast sudjelovati i pomoći ljudima koji su tako ostvarivali svoje snove.
Osim sto smo hodali, penjali se, špiljarili, čistili i sve ostalo što smo činili, ove godine se i trčalo na sve strane – što virtualno, što stvarno!
S obzirom na to da ove godine nismo mogli organizirati uspon na Sniježnicu povodom Dana žena na kojem imamo i humanitarnu akciju skupljanja novca za one kojima je to potrebno organizirali smo se unutar društva i skupili 3.190 kuna za ‘Pomoć za Dubrovčane’.
'HODALO SE NA SVE STRANE' Članovi HPD Sniježnica o njihovih 365 korona dana
Na početku ove godine kad je krenula cijela situacija s koronom jedan od kolega je rekao ako nas ovo ne zbliži ništa neće. I tako je i bilo. Pomagalo se na sve strane uz puno smijeha i šale. Ponosni smo na sve naše stare i nove članove i zahvalni na njihovom odvojenom vremenu. Želimo vam svima puno lijepih koraka u novoj godini! – poručuju nam u svom osvrtu na 2020. članovi HPD Sniježnica Jovanka Cvetinović, Đani Kobilić, Tamara Kristović i Anita Trojanović.

Pročitajte još

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist