Aktualno

HOĆE LI GRAD ISKORISTITI PRAVO PRVOKUPA? Ljetnikovac Skočibuha na Šipanu traži novog vlasnika

sudjuradj sipan 63

Ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe na otoku Šipanu ponovno traži nove vlasnike. Podsjetimo, zdanje je dugo godina bilo u vlasništvu obitelji Marušić, a potom su ga kupile dvije obitelji hrvatskih korijena iz Australije. Ljetnikovac iz 16. stoljeća u potpunosti je obnovljen prošle godine, što se ističe i u oglasu agencije Libertas Homes.
-Povijesni ljetnikovac živuća je tapiserija hrvatske renesanse. Smjestio se na prekrasnom otoku Šipanu na oko 17 km od Dubrovnika. Interijer odiše elegancijom, od veličanstvenog kamina s pedantnom umjetnošću štukature do majstorski klesanog kamenog sudopera. Vrhunac je osebujni drveni balkon, balature, dragulj u dubrovačkom kraljevstvu koji uokviruje širok pogled na bujno imanje. U ovoj jedinstvenoj nekretnini se povijesna veličanstvenost neprimjetno stapa s bezvremenskim luksuzom.
Na skupocjenom imanju od oko 3000 m2, ljetnikovac s glavnom zgradom i pomoćnim objektima se prostire na oko 1119 m2 neto površine, a sagrađen je 1563 godine. Imanje se sastoji od: primarne rezidencije, dvije obrambene kule na tri razine nekada namijenjene obrani od gusara, pomno uređeni prednji i stražnji vrtovi s geometrijski raspoređenim drvoredom, kapelica posvećena Svetom Tomi, neobične kolibe, vodenica, cisterne smještene unutar dvorca i tornjeva, spremišta, paviljon postavljen na prostranoj terasi, most i impozantan utvrđeni ulaz – piše u oglasu za prodaju ove na tržištu jedinstvene nekretnine.
Ističe se i kako su ga 2023. vlasnici rekonstruirali očuvavši mu povijesne značajke koje su idealno uklopili s modernim detaljima i time prostor učinili ugodnijim za boravak. Stilovi se nadopunjuju i protežu se kroz sve prostorije. Ukupno pet spavaćih soba moderno opremljene pružajući potpuni komfor s naglaskom na eleganciju i bezvremenske detalje.
Tijekom 2000-tih služio je kao muzej, a 2003. godine Hrvatska turistička zajednica dodijelila mu je nagradu ‘Plavi cvijet’, pohvalivši ga kao najjedinstveniju turističku atrakciju duž jadranske obale.
-Imanje utjelovljuje suštinu dubrovačke ruralne arhitekture i ponosno stoji kao jedina potpuno netaknuta ljetna rezidencija takvog kalibra u Hrvatskoj – piše dalje u oglasu.
Budući da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, Grad Dubrovnik mora sukladno zakonu imati pravo prvokupa. Hoće li ga ovog puta i iskoristiti?

sudjuradj sipan 51

Pročitajte još

‘ZAŠTO DOPUŠTAJU DA UNIŠTAVAJU KAMEN’ Gradske ulične igre započele vožnjom karića

Dulist

Napad poskoka u Konavlima! Imamo li dovoljno doza protuotrova?

Andrea Falkoni Račić

Igor Legaz: Zahvaljujući Niku Srabotnaku nemamo granicu pomorskog dobra na Belvedereu

Dulist