Hrvatska

HNB odredio što vam bankari moraju reći prije podizanja kredita ; Udruga Franak: To nije dovoljno!

Novac

Ako građanin uzima kredit, banka će mu ubuduće, i to prije nego što se zaduži, morati prikazati kako bi se povećanje kamatnih stopa za dva postotna boda odrazilo na njegovu mjesečnu ratu. K tome, ako je kredit koji uzima vezan uz stranu valutu, bankari će na konkretnom primjeru morati simulirati za koliko bi mu slabljenje kune prema toj valuti povećalo mjesečne kreditne obveze, piše Jutarnji List
Dio je to novina koje HNB uvodi u jučer objavljenoj Odluci o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge. Nova pravila, kojima se širi opseg informacija koje su kreditne institucije dužne dati potrošačima, na snagu stupa 1. lipnja. Iako to nigdje ne piše, očito je da je središnja banka ovakvu odluku donijela i kako bi izbjegla reprizu slučaja franak. Jačanje švicarca, podsjetimo, mnoge je dužnike (i) u Hrvatskoj gotovo bacilo na prosjački štap.
Konkretni primjeri

– Želja nam je da potrošač bude bolje informiran nego dosad. Stoga smo proširili opseg informacija koje će kreditne institucije morati dati potrošaču, pa neka on sam odluči hoće li uzeti kredit i po kojim uvjetima – rekao nam je sugovornik iz HNB-a.

Dodaje kako su banke i dosad potrošače morale upozoravati na tečajni rizik, ali sada se ta njihova obveza precizira pa će postojanje rizika morati objasniti i na konkretnim primjerima.

Tako će u slučaju uzimanja kredita koji su vezani uz euro, bankari korisnicima kredita morati simulirati što bi za njihove džepove značilo jednokratno slabljenje kune od 10 posto. U slučaju da se iznos kredita vezuje uz neku drugu valutu, morat će prikazati što bi za mjesečnu ratu korisnika kredita značilo slabljenje kune od 35 posto. Uz to, bankari će potrošačima morati prikazati i što bi za njihove mjesečne rate značilo istodobno povećanje kamata i slabljenje kune. Podrobnije informacije morat će dati i o načinu obračuna kamata te o uvjetima pod kojima se mogu mijenjati kamatne stope. U slučaju da dužnik dođe u situaciju da više ne može uredno otplaćivati kreditne obveze, banka će mu morati objasniti što ga čeka.
‘Ovo je nedovoljno’

Iako bi nova pravila igre trebala dovesti do jasnijih odnosa između banaka i korisnika kredita, Goran Aleksić, bivši koordinator pravnog tima Udruge Franak, tvrdi da se to neće dogoditi.

– Ovdje nedostaje jedna od ključnih informacija, a to je povijesno kretanje tečaja valute koja se nudi kao valutna klauzula – zaključuje Aleksić.

Upozorenja na jasnim primjerima

1. Banka vam mora pokazati kako će vam izgledati rata ako kamatna stopa skoči za dva postotna boda

2. Ako je kredit vezan u stranu valutu, banka vam mora na konkretnom primjeru pokazati koliko bi mu slabljenje kune prema toj valuti povećalo ratu

3. Banka će morati prikazati i što bi za vaš kredit značilo istovremeno povećanje kamata i slabljenja kune

4. Morat će dati podrobnije informacije o načinu obračuna kamata te pod kojim uvjetima se mogu mijenjati kamatne stope

5. Banka će vam još prije sklapanja ugovora o kreditu morati objasniti što će vam se dogoditi ako ne budete u stanju otplaćivati kredit

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist