Aktualno

HITNA SLUŽBA Dnevno helikopter poleti i četiri puta. Trebamo ga i zimi!

HITNA SLUŽBA Dnevno helikopter poleti i četiri puta. Trebamo ga i zimi!

Hitna Helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sredinom lipnja započela je s djelovanjem u ovoj ljetnoj sezoni, a već radi ‘punom parom’.

Naime, tijekom proteklog vikenda sugrađani su u nekoliko navrata primijetili prelete policijskog helikoptera te im se učinilo kako je riječ o neuobičajeno velikom broju intervencija u jednome danu. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić za DuList je istaknuo kako je helikopterska služba tijekom vikenda intervenirala tri do četiri puta u danu te dodao kako nije posrijedi neuobičajena pojava.

— Konkretne podatke o broju intervencija dobivamo na kraju tjedna kada nam pristižu statistike. I ovog je puta, svakako, bilo riječi o hitnim slučajevima te je zatražena intervencija helikopterske službe. Inače, služba je od ključne važnosti za sve pacijente koji su životno ugroženi bilo da je riječ o moždanom udaru, ozljedama abdomena, eventualnom utapljanju, raznim opekotinama te politraumama – govori ravnatelj Lulić.

HITNA SLUŽBA Dnevno helikopter poleti i četiri puta. Trebamo ga i zimi!

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić

Nemoguće ispoštovati ‘zlatni sat’
Ovo je već četvrta godina otkako Hitna helikopterska služba djeluje na području Dubrovačko-neretvanske županije i to samo tijekom ljetnih mjeseci kada se ujedno povećava broj hitnih slučajeva i u lokalnim bolničkim ustanovama zbog, među ostalim, većeg priljeva turista. Ravnatelj Luka Lulić naglašava kako je djelovanje helikopterske službe od iznimne važnosti za sve pacijente, a posebno otočane te se životno ugroženima može puno brže pomoći helikopterskim prijevozom s obzirom na udaljenost otoka od bolnica i kliničkih centara. Upravo zbog velike udaljenosti te slabije povezanosti, ističe Luka Lulić, gotovo je nemoguće govoriti o poštivanju takozvanog ‘zlatnog sata’, tj. prijevoza unesrećene osobe u bolničku ustanovu na definitivnu skrb unutar 60 minuta od nastanka ozljede, zbog čega ona ima veće izglede za preživljavanje.

Nakon dojave, MUP-ov helikopter kojeg ova služba koristi za intervencije, u zraku je kroz dvije minute te je provodi u roku od 30 minuta do sat vremena, naravno, ovisno o loakciji na koju je pacijenta potrebno prevesti. Sve to, ističe ravnatelj Luka Lulić, puno je brže, nego da se ozlijeđenu ili unesrećenu osobu prevozi uobičajeno, vozilima Hitne pomoći, zbog čega bi iz udaljenih dijelova županije morali, primjerice, ići i trajektom, što dodatno komplicira te povećava vrijeme potrebno da se pacijenta preveze, čime se, direktno, smanjuju i njegovi izgledi za preživljavanje.

Helikopter opremljen u skladu sa standardima
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije govori kako je zadovoljan policijskim helikopterom kojim se pacijenti prevoze te dodaje da je on opremljen svom potrebnom opremom u skladu sa standardima. Ipak, helikopterska služba ima ‘jedan nedostatak’. Točnije, već se dulje vrijeme priželjkuje ovu ‘spasonosnu’ službu produljiti tako da osim samo ljeti, bude aktivna i zimi.

— Dali bismo sve kada bi Hitna helikopterska služba radila i zimi. K tome usmjeravamo velike napore u našem Zavodu. Ipak, nije izgledno da će nam se želja ostvariti u skoroj budućnosti. Još uvijek za to nema sluha, a bilo bi nam spasonosno imati je i zimi s obzirom na prometnu specifičnost ove Županije – naglašava Lulić. Podsjetimo, Sporazum za uspostavljanje ove službe potpisao je župan Nikola Dobroslavić s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva, a za razdoblje od 15. lipnja do 17. rujna 2019. godine.

U protekloj godini Hitna helikopterska služba ‘odradila’ je 150 intervencija, što dovoljno govori o opravdanosti njezina uspostavljanja. Prvi put je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je zaživjela u svibnju 2017. nakon uspješno provedenog pilot projekta u ljetnoj sezoni 2016. godine. Sporazum o suradnji obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području Županije čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Iz Dubrovačko-neretvanske županije istaknuli su prilikom potpisivanja Sporazuma kako je uspostavom hitne helikopterske medicinske službe napravljen veliki iskorak za sigurnost i očuvanje zdravlja svih građana i gostiju Županije.

Članak objavljen u tiskanom izdanju tjednika DuList 19. lipnja 2019. 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist