Zanimljivosti

“HEP-ovi nalazi s Omble su nelogični”

"HEP-ovi nalazi s Omble su nelogični"

Građanska inicijativa "Spasimo Omblu i njezine stanovnike" uputila je priopćenje za javnost s upozorenjem na "nelogične i neuvjerljive nalaze istražnih radnji" na projektu izgradnje HE Ombla. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„DA LI SE DOGODIO EKOCID NA OMBLI ?“
 
Dana 20.04.2012. ,  na Hep-ovim službenim internetskim stranicama objavljeno je kako su sredinom ožujka  2012 g. započeli istražni radovi na području izgradnje HE Ombla. , naziv mu je :
„ISCRPAN PREGLED ŠPILJSKOG SUSTAVA OMBLE „
 Radove izvode predstavnici Hrvatskog biospeleološkog društva i Hrvatskog ihtiološkog društva te stručnjaci tvrtki Oikon i Elektroprojekt.
Elektroprojekt je inače izrađivač famozne studije iz 1999.g. tj. iz prošlog stoljeća.Kad pročitate ISCRPNI PREGLED,zamišljate da je to toliko iscrpno da ima najmanje na stotine stranica , pogotovo za špiljski sustav na Ombli , ali od 20.04.2012. do danas , kad ovo pišemo 19.09.2012. g nije se promjenilo ni jedno slovo. Sveukupno cijeli tekst može zauzet jedan list formata A4.Prema tome Hep nas ne može demantirati jer je prošlo pet mjeseci a da u iscrpnom pregledu nije dodano ni jedno slovo ni zarez. 
Ovim istraživanjem koje je naručio HEP navedeno  je da ne postoje staništa ni endemske vrste a koje su strogo zaštićene prema mnogim propisima i sporazumima   a to su : Bernska konvencija , Bonnska konvencija , Sporazum EUROBATS  , EU Dikretiva o staništima  i Zakonom o zaštiti prirode.
Sigurno  je R.Hrvatska na temelju dokazanih i stručnih nalaza mogla jedino potpisati sve te konvencije ili to znači da bi nas danas prema Hepovim istraživanjima  trebalo isključiti iz svih udruženja i poništiti članstva svih konvenicja i sporazuma.
Kako  to i na koji način razne institucije za zaštitu okoliša  poštuju ove propise i kako brinu o zaštičenim i ugroženim vrstama ? Nije valjda da je Vlada RH  ,ona koja je tad vladala kad su se ti sporazumi potpisivali  samo potpisivala sporazume i konvencije da bi krasili registratore u ormarima .
 
VILINA ŠPILJA –OMBLA SUSTAV
Vilina špilja smatra se najbogatijom špiljskom faunom u svijetu , vrlo je vrijedan špiljski sustav  , stanište je mogobrojnih vrsta šišmiša , njih čak 7  . Vilina špilja bogata je i arheološkim nalazištima.Špiljski sustav Vilna špilja ima najizraženiju biolšku raznolikost podzemnih vrsta i staništa. Tu se osim šišmiša nalaze vodozemci od kojih treba naglasiti čovječju ribicu  , endem , koja je zaštićena Direktivom o staništima i Zakonom  o zaštiti prirode.Od riba – podzemna popovska gaovica endem i također se nalazi u Direktivi o staništima .A u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba kategorizirana je kao ugrožena vrsta , a Ombla je jedini lokalitet gdje je ova riba zabilježena . 
Vodeni i kopneni  beskralježnjaci  od kojih se neke vrste nalaze u Crvenom popisu podzemne faune kao osjetljive vrste. Na internetskim stranicama www. speleologija.hr. Vilina špilja nalazi se na popisu najugroženijih krških fenomena u Hrvatskoj , zbog planirane izgradnje He Ombla. 
Vilina špilja i Izvor Omble je u planu zaštite kao dio europske ekološke mreže zaštićenih područja – Natura 2000.
Većini građana zna koliko je stručnjaka dalo negativno mišljenje za ovaj projekt HE Ombla a koji za posljedice ima ugrožavanje ljudskih  života i to najmanje 15000 stanovnika kao i za  okoliš. Po ne znamo koji put Hep je dokazao da nema namjernu javno objavljivati sve što je bitno i što bi javnost trebala znati vezano za istraživanja na Ombli.
 Nas zanima  tko je  lopatao u Vilinoj špilji i ronio na izvorištu jer sve što je bilo zaštićeno , a bilo je ekološka prepreka za izgradnju katastrofalnog  projekta,prema Hepovom  iscrpnom pregledu , od šišmiša , čovječje ribice i ostalih zaštičenih vrsta je nestalo .?
Čiji to akvarij krase mršava popovska gaovica, čovječja ribica  i  gdje su šišmiši.? 
 
Prilikom nedavne šetnje uz  Rijeku Omblu naišli smo na uginulog šišmiša. (priložena fotografija )
 
   EVO KAKO TO VIDI HEP :
   
 Naime prema Hep-ovom iscrpnom pregledu istražnih radova pronađeno je 30 jedinki šišmiša, a opće je poznato i stručno dokazano da ih je  bilo puno puno  više .(Prema dostupnim informacijama zabilježeno je da postoji  820 šišmiša –podaci Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, biološki odsjek-Zoologijski zavod)..podaci su iz 2008.g. , znači u ove 4 godine su se sigurno množili  i trebalo bi ih biti više od 1000. Gdje je onda nestalo 970 šišmiša, možda brojači nisu bili baždareni ili ispravni , što im se dogodilo , koja je to katastrofa , kako to se ništa nije poduzmalo sve ove godine otkad smo potpisali sve sporazume i konvencije o zaštiti šišmiša? Kako se nije vodilo brigu o šišmišima.? Možda će novi ministar Gosp. Zmajlović kad dođe u Dubrovnik , a najavio je dolazak , znati odgovor na ova pitanja ,  ako se sastane s lokalnim stanovištvom .Pogotovo jer se baš  novi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović 13.07.2012 sastao  sa šefom Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom te su razgovarali o primjeni europske pravne stečevine u području zaštite okoliša i prirode.
 Veleposlanik  Vandoren istaknuo je važnost potpune primjene odredaba Direktive o procjeni utjecaja na okoliš i Direktive o staništima za razvojne projekte. 
 
U hepovom isrcrpnom pregledu dalje stoji  :
POPOVSKA GAOVICA
Hrvatsko ihtiološko društvo je mišljenja  da je riba popovska gaovica premršava i da joj tu nije primarno stanište.Inače popovska gaovica ,     Delminichthys ghetaldii , podr?etlo naziva ghetaldii n?e točno poznato, no moguće je da je dod?eljeno u čast poznate dubrovačke obitelji Ghetaldi (Getaldić). Naišli smo na podatak  da je popovska gaovica inače veličine do 130 mm , a  možda u ihtiološkom društvu nemaju dobro baždirane vage  za mjerenje težine . pa zato kažu da je mršava , ali  nije ni za očekivati da popovska gaovica bude kao  kitopsina ili kit ulještura koji postigne i do 50 t težine  . Podzemna riba  popovska gaovica enedem je i u crvenoj knjizi (IUCN RED LIST (VU) . , Kategorizirana je kao ugrožena vrsta i tu joj se nalazi jedino stanište u Hrvatakoj. Isto to ihtiološko društvo u 21.st. nema objavljene službene stranice na internetu , kako bi se moglo provjeriti  čime se bave, što su do sada napravili i  tko su djeatnici i predsjednici toga tajnovitog društva ??? Ne mislimo ići istrživati po sudskim registrima jer bi prema svemu razumnom i trebali imati službene stranice na internetu , pa danas tko nije na mreži kao da ne postoji .
Trebali bi smo organizirati kolektivno hranjenje mršave popovske gaovice kako bi se udebljala. .
Inače pronašli su 2 vrste cipola i brojne jegulje.
A mi smo prilikom našeg  zarona na izvoru  Omble pronašli :  šparme , cipola više vrsta, glavoča ,arbuna,listova,bukva , sopa ,sipa , gavuna, barbuna,  itd .
 
Zagonetno je da je sredinom ožujka Hrvatsko biospeološko društvo započelo istražne radove prema sklopljenom ugovoru sa HEP-om a isto to društvo  29.11.2008 dalo je stručno mišljenje u svezi zahvata izgradnje He Ombla te su tada dali stručno mišljenje da je: PREDLOŽENI ZAHVAT IZGRADNJE HE OMBLA NEPRIHVATLJIV
 JER ĆE SE:
-POTOPITI CIJELI ŠPILJSKI SUSTAV DO RAZINE 7 M ISPOD ULAZA U VILINU ŠPILJU , ČIME ĆE SE UNIŠTITI NAJVEĆI DIO KOPNENIH I VODENIH  ŠPILJSKIH STANIŠTA
-SVA PODZEMNA VODA IZVORA OMBLE ĆE SE PROVESTI U JEDNU DOVODNU CIJEV , KANALIZIRATI NA TURBINE I  TIME U POTPUNOSTI UNIŠTITI ŠPILJASKA VODENA FAUNA
– ZBOG FAUNE ŠIŠMIŠA U VILINOJ ŠPILJI IZGRADITI DVA SIGURNOSNA TUNELA ZA ODVODNJU VODE PRI ČEMU ĆE SE PROŠIRITI ULAZNI OTVOR ŠPILJE TE U ŠPILJU UVESTI POSTROJENJA ZA BUŠENJE , PRI ČEMU ĆE SE DEVASTITATI PREOSTALA KOPNENA  ŠPIJSKA STANIŠTAI U POTPUNOSTI IZMJENITI MIKROKLIMAT PREOASTALIH KOPNENIH STANIŠTA. SMATRAMO DA JE PREDLOŽENI ZAHVAT HE OMBLA NEPRIHVATLJIV.
Također su zaključili da će se daljnim istraživanjima  sustav vilina špilja-Ombla izvor , dokazati kako predstavlja biološki najraznolikije i najvažnije špiljsko staniste na podrčju Hrvatske . Te da je sva špiljska fauna ovog sustava endemična za južno dinarsku  , biogeografsku REGIJU Dinarida.
Ovo   stručno mišljenje objavljeno je  na internetu  i dostupno je , da možda netko ne bi pomislio da pišemo neutemeljeno .Ali kao i dosada trudimo se da je sve što govorimo i pišemo  argumetirano pa tako i ovo . http://www.speleologija.hr/zastitaprirode/Dopis_Ombla_fin.pdf
Logično bi bilo jedino da je sad zahvat još više neprihvatljiv  i ekološki katastrofalan.
Javnost odnosno građani ove države  imaju pravo znati koliki će  iznosu biti isplaćen spomenutim  Hepovim istraživačima ,  jer to plaćaju građani .Izvolite to objaviti.
 
 
Kao GRAĐANSKA INICIJATIVA“SPASIMO OMBLU I NJEZINE STANOVNIKE“ želimo ukazati na nelogične i neuvjerljive nalaze ovih istražnih radnji.
Isto tako apeliramo i tražimo da ekološke udruge a posebno grada Dubrovnika i županije DNŽ-e  kojih je na popisu udruga (http://www.mzoip.hr/doc/Udruge/Popis_nevladinih_udruga.pdf) jako puno daju svoje mišljenje i javno reagiraju na ovo Hep-ovo istraživanje u svezi projekta He Ombla.
 
 
GRAĐANSKA INICIJATIVA „SPASIMO OMBLU I NJEZINE STANOVNIKE“

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist