Zanimljivosti

“HEP-ovi nalazi s Omble su nelogični”

Građanska inicijativa "Spasimo Omblu i njezine stanovnike" uputila je priopćenje za javnost s upozorenjem na "nelogične i neuvjerljive nalaze istražnih radnji" na projektu izgradnje HE Ombla. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„DA LI SE DOGODIO EKOCID NA OMBLI ?“
 
Dana 20.04.2012. ,  na Hep-ovim službenim internetskim stranicama objavljeno je kako su sredinom ožujka  2012 g. započeli istražni radovi na području izgradnje HE Ombla. , naziv mu je :
„ISCRPAN PREGLED ŠPILJSKOG SUSTAVA OMBLE „
 Radove izvode predstavnici Hrvatskog biospeleološkog društva i Hrvatskog ihtiološkog društva te stručnjaci tvrtki Oikon i Elektroprojekt.
Elektroprojekt je inače izrađivač famozne studije iz 1999.g. tj. iz prošlog stoljeća.Kad pročitate ISCRPNI PREGLED,zamišljate da je to toliko iscrpno da ima najmanje na stotine stranica , pogotovo za špiljski sustav na Ombli , ali od 20.04.2012. do danas , kad ovo pišemo 19.09.2012. g nije se promjenilo ni jedno slovo. Sveukupno cijeli tekst može zauzet jedan list formata A4.Prema tome Hep nas ne može demantirati jer je prošlo pet mjeseci a da u iscrpnom pregledu nije dodano ni jedno slovo ni zarez. 
Ovim istraživanjem koje je naručio HEP navedeno  je da ne postoje staništa ni endemske vrste a koje su strogo zaštićene prema mnogim propisima i sporazumima   a to su : Bernska konvencija , Bonnska konvencija , Sporazum EUROBATS  , EU Dikretiva o staništima  i Zakonom o zaštiti prirode.
Sigurno  je R.Hrvatska na temelju dokazanih i stručnih nalaza mogla jedino potpisati sve te konvencije ili to znači da bi nas danas prema Hepovim istraživanjima  trebalo isključiti iz svih udruženja i poništiti članstva svih konvenicja i sporazuma.
Kako  to i na koji način razne institucije za zaštitu okoliša  poštuju ove propise i kako brinu o zaštičenim i ugroženim vrstama ? Nije valjda da je Vlada RH  ,ona koja je tad vladala kad su se ti sporazumi potpisivali  samo potpisivala sporazume i konvencije da bi krasili registratore u ormarima .
 
VILINA ŠPILJA –OMBLA SUSTAV
Vilina špilja smatra se najbogatijom špiljskom faunom u svijetu , vrlo je vrijedan špiljski sustav  , stanište je mogobrojnih vrsta šišmiša , njih čak 7  . Vilina špilja bogata je i arheološkim nalazištima.Špiljski sustav Vilna špilja ima najizraženiju biolšku raznolikost podzemnih vrsta i staništa. Tu se osim šišmiša nalaze vodozemci od kojih treba naglasiti čovječju ribicu  , endem , koja je zaštićena Direktivom o staništima i Zakonom  o zaštiti prirode.Od riba – podzemna popovska gaovica endem i također se nalazi u Direktivi o staništima .A u Crvenoj knjizi slatkovodnih riba kategorizirana je kao ugrožena vrsta , a Ombla je jedini lokalitet gdje je ova riba zabilježena . 
Vodeni i kopneni  beskralježnjaci  od kojih se neke vrste nalaze u Crvenom popisu podzemne faune kao osjetljive vrste. Na internetskim stranicama www. speleologija.hr. Vilina špilja nalazi se na popisu najugroženijih krških fenomena u Hrvatskoj , zbog planirane izgradnje He Ombla. 
Vilina špilja i Izvor Omble je u planu zaštite kao dio europske ekološke mreže zaštićenih područja – Natura 2000.
Većini građana zna koliko je stručnjaka dalo negativno mišljenje za ovaj projekt HE Ombla a koji za posljedice ima ugrožavanje ljudskih  života i to najmanje 15000 stanovnika kao i za  okoliš. Po ne znamo koji put Hep je dokazao da nema namjernu javno objavljivati sve što je bitno i što bi javnost trebala znati vezano za istraživanja na Ombli.
 Nas zanima  tko je  lopatao u Vilinoj špilji i ronio na izvorištu jer sve što je bilo zaštićeno , a bilo je ekološka prepreka za izgradnju katastrofalnog  projekta,prema Hepovom  iscrpnom pregledu , od šišmiša , čovječje ribice i ostalih zaštičenih vrsta je nestalo .?
Čiji to akvarij krase mršava popovska gaovica, čovječja ribica  i  gdje su šišmiši.? 
 
Prilikom nedavne šetnje uz  Rijeku Omblu naišli smo na uginulog šišmiša. (priložena fotografija )
 
   EVO KAKO TO VIDI HEP :
   
 Naime prema Hep-ovom iscrpnom pregledu istražnih radova pronađeno je 30 jedinki šišmiša, a opće je poznato i stručno dokazano da ih je  bilo puno puno  više .(Prema dostupnim informacijama zabilježeno je da postoji  820 šišmiša –podaci Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, biološki odsjek-Zoologijski zavod)..podaci su iz 2008.g. , znači u ove 4 godine su se sigurno množili  i trebalo bi ih biti više od 1000. Gdje je onda nestalo 970 šišmiša, možda brojači nisu bili baždareni ili ispravni , što im se dogodilo , koja je to katastrofa , kako to se ništa nije poduzmalo sve ove godine otkad smo potpisali sve sporazume i konvencije o zaštiti šišmiša? Kako se nije vodilo brigu o šišmišima.? Možda će novi ministar Gosp. Zmajlović kad dođe u Dubrovnik , a najavio je dolazak , znati odgovor na ova pitanja ,  ako se sastane s lokalnim stanovištvom .Pogotovo jer se baš  novi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović 13.07.2012 sastao  sa šefom Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom te su razgovarali o primjeni europske pravne stečevine u području zaštite okoliša i prirode.
 Veleposlanik  Vandoren istaknuo je važnost potpune primjene odredaba Direktive o procjeni utjecaja na okoliš i Direktive o staništima za razvojne projekte. 
 
U hepovom isrcrpnom pregledu dalje stoji  :
POPOVSKA GAOVICA
Hrvatsko ihtiološko društvo je mišljenja  da je riba popovska gaovica premršava i da joj tu nije primarno stanište.Inače popovska gaovica ,     Delminichthys ghetaldii , podr?etlo naziva ghetaldii n?e točno poznato, no moguće je da je dod?eljeno u čast poznate dubrovačke obitelji Ghetaldi (Getaldić). Naišli smo na podatak  da je popovska gaovica inače veličine do 130 mm , a  možda u ihtiološkom društvu nemaju dobro baždirane vage  za mjerenje težine . pa zato kažu da je mršava , ali  nije ni za očekivati da popovska gaovica bude kao  kitopsina ili kit ulještura koji postigne i do 50 t težine  . Podzemna riba  popovska gaovica enedem je i u crvenoj knjizi (IUCN RED LIST (VU) . , Kategorizirana je kao ugrožena vrsta i tu joj se nalazi jedino stanište u Hrvatakoj. Isto to ihtiološko društvo u 21.st. nema objavljene službene stranice na internetu , kako bi se moglo provjeriti  čime se bave, što su do sada napravili i  tko su djeatnici i predsjednici toga tajnovitog društva ??? Ne mislimo ići istrživati po sudskim registrima jer bi prema svemu razumnom i trebali imati službene stranice na internetu , pa danas tko nije na mreži kao da ne postoji .
Trebali bi smo organizirati kolektivno hranjenje mršave popovske gaovice kako bi se udebljala. .
Inače pronašli su 2 vrste cipola i brojne jegulje.
A mi smo prilikom našeg  zarona na izvoru  Omble pronašli :  šparme , cipola više vrsta, glavoča ,arbuna,listova,bukva , sopa ,sipa , gavuna, barbuna,  itd .
 
Zagonetno je da je sredinom ožujka Hrvatsko biospeološko društvo započelo istražne radove prema sklopljenom ugovoru sa HEP-om a isto to društvo  29.11.2008 dalo je stručno mišljenje u svezi zahvata izgradnje He Ombla te su tada dali stručno mišljenje da je: PREDLOŽENI ZAHVAT IZGRADNJE HE OMBLA NEPRIHVATLJIV
 JER ĆE SE:
-POTOPITI CIJELI ŠPILJSKI SUSTAV DO RAZINE 7 M ISPOD ULAZA U VILINU ŠPILJU , ČIME ĆE SE UNIŠTITI NAJVEĆI DIO KOPNENIH I VODENIH  ŠPILJSKIH STANIŠTA
-SVA PODZEMNA VODA IZVORA OMBLE ĆE SE PROVESTI U JEDNU DOVODNU CIJEV , KANALIZIRATI NA TURBINE I  TIME U POTPUNOSTI UNIŠTITI ŠPILJASKA VODENA FAUNA
– ZBOG FAUNE ŠIŠMIŠA U VILINOJ ŠPILJI IZGRADITI DVA SIGURNOSNA TUNELA ZA ODVODNJU VODE PRI ČEMU ĆE SE PROŠIRITI ULAZNI OTVOR ŠPILJE TE U ŠPILJU UVESTI POSTROJENJA ZA BUŠENJE , PRI ČEMU ĆE SE DEVASTITATI PREOSTALA KOPNENA  ŠPIJSKA STANIŠTAI U POTPUNOSTI IZMJENITI MIKROKLIMAT PREOASTALIH KOPNENIH STANIŠTA. SMATRAMO DA JE PREDLOŽENI ZAHVAT HE OMBLA NEPRIHVATLJIV.
Također su zaključili da će se daljnim istraživanjima  sustav vilina špilja-Ombla izvor , dokazati kako predstavlja biološki najraznolikije i najvažnije špiljsko staniste na podrčju Hrvatske . Te da je sva špiljska fauna ovog sustava endemična za južno dinarsku  , biogeografsku REGIJU Dinarida.
Ovo   stručno mišljenje objavljeno je  na internetu  i dostupno je , da možda netko ne bi pomislio da pišemo neutemeljeno .Ali kao i dosada trudimo se da je sve što govorimo i pišemo  argumetirano pa tako i ovo . http://www.speleologija.hr/zastitaprirode/Dopis_Ombla_fin.pdf
Logično bi bilo jedino da je sad zahvat još više neprihvatljiv  i ekološki katastrofalan.
Javnost odnosno građani ove države  imaju pravo znati koliki će  iznosu biti isplaćen spomenutim  Hepovim istraživačima ,  jer to plaćaju građani .Izvolite to objaviti.
 
 
Kao GRAĐANSKA INICIJATIVA“SPASIMO OMBLU I NJEZINE STANOVNIKE“ želimo ukazati na nelogične i neuvjerljive nalaze ovih istražnih radnji.
Isto tako apeliramo i tražimo da ekološke udruge a posebno grada Dubrovnika i županije DNŽ-e  kojih je na popisu udruga (http://www.mzoip.hr/doc/Udruge/Popis_nevladinih_udruga.pdf) jako puno daju svoje mišljenje i javno reagiraju na ovo Hep-ovo istraživanje u svezi projekta He Ombla.
 
 
GRAĐANSKA INICIJATIVA „SPASIMO OMBLU I NJEZINE STANOVNIKE“

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija