Aktualno

Helikopterima prevezeno 470 pacijenata

Helikopterima prevezeno 470 pacijenata

Helikopterima HRZ i PZO-a tijekom protekle 2012. godine hitnim medicinskim letovima prevezeno je ukupno 470 pacijenata te pet organa za transplantaciju kroz 1330 ostvarenih letova transportnim helikopterima tipa Mi-8 MTV, Mi-17 1 VA i Mi-171 Sh.

Kako navode iz MORH-a, posade helikoptera 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u medicinskim intervencijama prevoženja ozlijeđenih ili oboljelih osoba, domaćeg stanovništva kao i inozemnih turista s otoka, ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, u prijevozu novorođenčadi, trudnica, žene otrovane pesticidima i dr.

Tijekom akcija, kroz ukupno 637 sati naleta prevezli su i 967 pratitelja i medicinskih timova. Najveći broj zbrinjavanja pacijenata hitnim zračnim medicinskim prijevozom zabilježen je tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do rujna, sa srednjodalmatinskih otoka. Prosječno mjesečno bilo je prevoženo oko 60 pacijenata, a najveći broj zahtjeva, ukupno 192, realizirano je na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prema priopćenju MORH-a, hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a u 2012. godini od ukupno zaprimljenih 415 zahtjeva, realizirano ih je 405, dok 10 zahtjeva nije realizirano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili otkazivanja zahtjeva od strane podnosioca. U normalnim meteouvjetima od dobivanja poziva do polijetanja helikoptera HRZ i PZO-a protekne 10 do 15 minuta.

Također, osim hitnog medicinskog prijevoza, posade zrakoplova HRZ i PZO-a tijekom 2012. godine sudjelovale su u 20 akcija traganja i spašavanja, zrakoplovima PC-9 te helikopterima Bell-206B, Mi-8 MTV i Mi-171 Sh.
Akcije traganja i spašavanja provode se u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist