Županija

HDZ-ovci ‘udarili’ po Vladi zbog ‘opstrukcije i nemara’

hdz zupanija 160615 1

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić rekao je u utorak u Dubrovniku kako će zbog nestručnosti i neznanja čelnih ljudi u Lučkoj upravi Ploče Svjetska banka krajem ove godine izaći iz projekta integracije trgovine i transporta u Luci Ploče, zbog čega će šteta na račun državnog proračuna biti više od 10 milijuna eura.
Na konferenciji za novinare, na kojoj se osim o radu lučke uprave Ploče govorilo i problematici zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve, kao i izgradnji marine u Veloj Luci, Bačić je istaknuo kako je aktualno vodstvo koje je imenovala Kukuriku koalicija upropastilo najbolji projekt Svjetske banke u Hrvatskoj. Bačić, koji je niz godina bio predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče naglasio je kako je još 2005. godine počeo projekt integracije trgovine i transporta vrijedan 140 milijuna kuna u sklopu kojeg je 2010. godine izgrađen i svečano otvoren kontejnerski terminal, te istaknuo kako je projekt terminala za rasute terete, čiji je rok izgradnje bio 30. lipnja 2014. godine primjer upropaštavanja uzrokovan neznanjem i nestručnim vođenjem projekta.
”Kad je Kukuriku koalicija preuzela odgovornost za upravljanje Hrvatskom smijenila je čelne ljude Lučke uprave, a epilog toga je da će ovaj projekt kasniti 20 mjeseci. Svjetska banka će iz njega krajem godine izaći, a projekt neće biti gotov i šteta zbog nestručnog vođenja projekta bit će više od 10 milijuna eura”, rekao je Bačić.
Članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče i zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Marija Vučković istaknula je kako je ravnateljica Lučke uprave Ploče Deša Rathman u ponedjeljak podnijela zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora, no kako je isti odbijen.
”Kukuriku koalicija smijenila je bivšeg ravnatelja Tomislava Batura s mjesta ravnatelja Lučke uprave Ploče, i voditelja projekta, a imenovana je tada Deša Rathman bez dana iskustva rad u luci. Nitko se nije htio prihvatiti vođenja tog projekta i imenovan je vanjski suradnik iz Rijeke koji se mjesečno naplaćuje oko 70 tisuća kuna – rekla je Vučković.
Bačić je pak dodao kako je riječ o tvrtki Extructa koja istodobno vodi projekte i na izgradnji ACI-jeve marine u Slanome pokraj Dubrovnika koji također kasni u odnosu na ugovorene rokove, a ista tvrtka vodi i projekt dogradnje marine Dubrovnik kao i bazena za ‘travel lift’ u toj marini.
”Svi ti projekti se vode na način da se jako brzo mijenjaju, a to radi izvođač”, rekao je Bačić te dodao kako je Svjetska banka nekoliko puta upozorila Upravno vijeće Lučke uprave Ploče da se projekt u Luci Ploče vodi nestručno.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji se osvrnuo na problematiku izgradnje nautičkog centra u Veloj Luci, odnosno marine. Optužio je Vladu RH za opstrukciju izgradnje marine i pozvao Vladu Zorana Milanovića na djelovanje.
”Županijska skupština je u prosincu 2013. godine utvrdila granice marine i poslala ih Vladi na potvrdu u siječnju 2014. godine. Prošlo je 15 mjeseci, a Vlada tu potvrdu nije izdala. Buduća marina ima lokacijsku dozvolu koja ističe u prosincu ove godine, a potvrda granice je pretpostavka za raspisivanje koncesije”, rekao je Dobroslavić te pozvao Vladu da konačno izda sporni dokument.
HDZ-ovci su se na konferenciji osvrnuli i na javni natječaj za zakup 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve. Član županijskog odbora HDZ DNŽ Robert Doko istaknuo je kako je Most nezavisnih lista Boža Petrova omogućio SDP-u aferu nakon raspisivanja natječaja, te naglasio kako su najviše nezadovoljni činjenicom što je 100 hektara zemljišta dobilo tek osam ili devet proizvođača.
”Natječaj je loše postavljen, a Grad Metković se nije angažirao kako bi se uvjeti izmijenili. Isključive krivce vidimo u njima kao i državnoj Agenciji za poljoprivredno zemljište. Po nama je ovo zemljište trebalo dobiti barem 30-40 proizvođača”, rekao je Doko te dodao kako ne žele vjerovati da se radi o pogodovanju, već o nemaru.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist