Aktualno

HBOR-ovi krediti za poduzetnike

novac lova kune6613

Vlada RH očekuje da mali i srednji poduzetnici pokrenu gospodarski oporavak zemlje ostvarenjem investicija od gotovo sedam milijardi kuna.

Kreditna sredstva osigurana su u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, a spremni su krediti u kunama uz sniženu kamatnu stopu od jedan, tri ili pet posto, uz poček do pet godina i ovisno o programu kreditiranja, donosi hrt.hr.

Snižene kamatne stope za jedan postotni bod uvedene su s ciljem poticanja investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji te energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije. Kamate su snižene u osam kreditnih programa te sada u programima Gospodarstvo i Turizam iznose 1 posto, 3 posto i 5 posto, programima Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Otoci, Malo i srednje poduzetništvo te Pronalasci iznose 1 posto i 3 posto, u programu Početnici iznosi 3 posto, a u programu Zaštita okoliša 1 posto, 3 posto te EURIBOR plus 1 posto.

Prema predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva kamate za  kredite odobrene u ovoj godini bit će fiksne tijekom cijelog roka otplate, koji može iznositi do 12 godina.

Ministar turizma Veljko Ostojić vjeruje da će nove kreditne linije HBOR-a, uz postojeće, zajedno sa sniženom stopom PDV-a za turizam od početka 2013. godine, uz nultu stopu poreza na reinvestiranu dobit, smanjenje neporeznih nameta i snižavanje stope doprinosa, označiti početak novog investicijskog ciklusa u turizmu.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist