Hrvatska

HAKOM Od ponedjeljka vrijede stroža pravila za operatere, a veća prava za korisnike

HAKOM Od ponedjeljka vrijede stroža pravila za operatere, a veća prava za korisnike

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Izmjene i dopune tiču se korisničkih prava i obveza operatora i stupaju na snagu 4. srpnja, osim obveze operatora da korisnicima moraju osigurati minimalnu brzinu širokopojasnog pristupa internetu od 70 posto maksimalno ugovorene brzine za sve usluge ugovorene od 1. siječnja 2017.

Izmjenama Pravilnika povećana je minimalna brzina pristupa internetu s 50 posto na 70 posto maksimalno ugovorene brzine, a dodatno se uredilo i područje prodaje putem sredstava daljinske komunikacije i izvan poslovnih prostorija operatora. U slučajevima prijavljenih i utvrđenih kvarova duljih od 24 sata, operatori će korisniku uvijek morati ponuditi umanjenje računa ili drugi vid obeštećenja, bez potrebe za ulaganje prigovora na iznos računa.

– Od ostalih prava korisnika i obveza operatora vrijedi izdvojiti obvezu jasnog upućivanja na opće uvjete poslovanja i cjenike na internetskim stranicama operatora. Isto tako, ako operator omogućava sklapanje ugovora putem interneta, onda mora jasno navesti i način raskida ugovora, koji mora uključivati i raskid putem interneta, odnosno elektroničkim putem. U slučajevima prijavljenih i utvrđenih kvarova duljih od 24 sata, operatori će korisniku uvijek morati ponuditi umanjenje računa ili drugi vid obeštećenja, bez potrebe za ulaganje prigovora na iznos računa. – javljaju iz HAKOM-a

Vezano uz kvarove, HAKOM je uočio mnoge slučajeve u kojima je uklanjanje kvara predugo trajalo, pogotovo kada je u domeni odgovornosti operatora koji korisniku pruža uslugu. Stoga je donesena sljedeća obveza operatora i korisničko pravo: svi kvarovi na opremi koju je operator ustupio korisniku na korištenje ili iznajmio za vrijeme trajanja ugovora (npr. modem) moraju biti uklonjeni za najviše 5 dana. U suprotnom korisnik ima pravo raskinuti ugovor bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid, uz umanjenje računa za taj mjesec, jer nije razumno biti bez pristupa Internetu ili ne moći pratiti TV programe samo zato što operator nije u stanju u razumnom roku korisniku dostaviti ispravnu opremu i zamijeniti neispravnu.

Navedeni propisi se ne odnose na kvarove na liniji i njima će HAKOM pristupiti na drugi način, a korisnicima će se uvijek umanjiti račun razmjerno trajanju kvara.

Izmjene i dopune objavljene su u ˝Narodnim novinama˝, a mogu se pronaći putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=3690

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist