Hrvatska

HAJDAŠ DONČIĆ: Jadransko-jonska autocesta neće utjecati na koncesioniranje hrvatskih autocesta

HAJDAŠ DONČIĆ: Jadransko-jonska autocesta neće utjecati na koncesioniranje hrvatskih autocesta

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je večeras da aktualizacija izgradnje jadransko-jonske autoceste, o čemu će biti riječi na Konferenciji o Zapadnom Balkanu krajem kolovoza u Berlinu, ni na koji način neće utjecati na planove hrvatske Vlade o monetizaciji hrvatskih autocesta.

Inicijativa želi prometno i gospodarski povezati zemlje Zapadnog Balkana i integrirati ih u EU, a Hrvatska autoceste daje u koncesije zbog sadašnjeg duga autocesta od 4 milijarde eura bez kamata, kazao je ministar Hajdaš Dončić RTL-u.

Europska komisija ima jasan stav u vezi mogućeg zaduživanja HAC-a, koji isključuje financijsko restrukturiranje kroz izdavanje obveznica, nego isključivo kroz koncesiju. U prijedlogu koncesijskog ugovora je stavljen model da se budući profit dijeli između države i budućeg koncesionara, kazao je Hajdaš Dončić.

Ministar ističe kako to nije projekt jednog ministra nego projekt hrvatske Vlade “bez čijeg bi ostvarenja bilo definitno narušeno povjerenje financijskih institucija u Vladu, i povjerenje povjerenika Europske komisije s kojima razgovaramo o konkuretnosti, gdje smo neke stvari preuzeli da ćemo odraditi”.

“Radi se o spašavanje ukupne održivosti financija Republike Hrvatske. Ako zatvorimo sve kredite ARZ-a i HAC-a, u najvećoj mogućoj mjeri i neke druge loše kredite, to je 7 posto ukupnog društvenog BDP-a nakon jednokratne uplate u proračun, kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Najavio je da će potencijalnim koncesionarima između 15. i 20. rujna biti poslan ugovor o koncesiji te da imaju 45-60 dana da stave svoje prijedloge. Nakon toga će ih stručno radno povjerenstvo, uz naše poslovne savjetnike, zvati na individualne razgovore, kako bi se komercijalni dio mogao završiti do veljače, kazao je.

Po prvi puta je Hrvatska ta koja nudi koncesijski ugovor potencijalnim koncesionarima te u zajedničkim pregovorima dolaze do ‘win-win’ situacije. Sva radna mjesta u sljedećih pet godina su zaštićena. Svi zaposlenici imaju u prosjeku veće plaće nego što je generalni sektorski udio u ostalim granama u Hrvatskoj, kazao je ministar Hajdaš Dončić.

index.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist