Aktualno

GUARDIAN PIŠE O DUBROVNIKU BEZ TURISTA: ‘Prekrasan! U Gradu se čuje hrvatski jezik, a djeca se igraju na ulicama’

Užitak ljetovanja u vlastitom, sada praznom, Gradu, ima vrlo visoku cijenu jer se nedolazak stranih turista itekako osjeti na lokalnoj ekonomiji, piše britanski Guardian, a prenosi Jutarnji list.

‘Iskustvo je i gorko i slatko’, kaže Vesna Celebić, turistička voditeljica iz Dubrovnika. Proteklih godina, Dubrovčani su dijelili svoj grad s milijunima turista te podnosili zaglušujuću buku motora ogromnih kruzera i elisa helikoptera koji su nadlijetali grad.

Onda je zbog pandemije sve to iznenada stalo.

‘U ovom trenutku je prekrasno. Lokalno stanovništvo vratilo se u staru gradsku jezgru. Mnogo djece se igra po ulicama, igraju nogomet na gradskim trgovima, opet čuješ hrvatski jezik’, kaže Vesna.

No ipak, gruba realnost koja čeka grad ovisan o turizmu, neizbježna je. Celebić je upravo odradila tek peti turistički razgled ove sezone, a u normalnim okolnostima imala bi ih već stotinu. ‘Očekuje nas ekonomska katastrofa’, kaže.

Pročitajte još

OD SRIJEDE Na kioscima vas čeka 500. broj DuLista!

Dulist

Zbog vala visokih temperatura vrlo velika opasnost od požara na Mljetu i Pelješcu

Dulist

NA SV. ILIJI HGSS-ovci pronašli izgubljenog stranog planinara s ozlijeđenom rukom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija