AktualnoUrednički izbor

Grobna naknada na Boninovu je 66 eura godišnje. Previše?

Grobna naknada na Boninovu je 66 eura godišnje. Previše?

Radovan Zedniček, naš sugrađanin koji više od trideset godina živi u Zagrebu, kaže nam kako se neugodno iznenadio novim računom sa Boninova, onim za grobnu naknadu. ‘Mora bit da mi je nešto promaknulo!’, kaže. Račun je, ističe, više od sedamdeset posto uvećan te sada iznosi, napominje nam u kratkom razgovoru, 66 eura za godišnju naknadu za korištenje grobnog mjesta.

‘Zbunjujuće’
—Račun koji sam dobio je zbunjujući. Naime, oni su poslali dvije uplatnice i uz svaku dali račun za cijelu godinu pa je bilo za shvatiti da su to iznosi koje treba dva puta platiti. Istina je da poskupljenje nije 230 posto kako mi se u prvi tren činilo već ‘samo’ 70 posto. Zvao sam ih pa kažu da oni već tri, četiri godine traže od Grada Dubrovnika da podisaju cijene i to im je to sad odobreno – napominje nam gospar Zedniček, uz opasku kako ga nitko nije prethodno obavijestio o podizanju cijene.

Bez prethodne obavijesti?
— Riječani, na primjer, su zgroženi, čitam u njihovim medijima, jer je u njih poskupilo za 40 posto. Naravno, računi su poslani bez prethodne obavijesti, a niti se išta komentira uz same račune. Mislim da i ovih 70 posto zaslužuje da se o tome piše – zaključuje na ovu temu naš sugovornik. Stoga smo odlučili nazvati čelnog čovjeka Boninova, Marijana Dadića, kako bi nam pojasnio što se dogodilo, odnosno događa s računima za grobnu naknadu. Potvrdio nam je cijenu od 66 eura, ali opvrgava podisanje od sedamdeset posto.

—Sukladno zakonu o grobljima, za korištenje grobnog mjesta korisnik plaća godišnju grobnu naknadu. Visinu naknade određuje uprava groblja uz suglasnost jedinice lokalne s amouprave. Grobna naknada se plaća za godišnje održavanje groblja koje podrazumijeva hortikulturno uređenje i održavanje – ne pojedinačnih grobova, odvoz smeća, održavanje staza, vodovodne i kanalizacijske mreže, te održavanje objekata na groblju – ističe nam direktor Dadić. Posljednjih nekoliko godina, dodaje, višestruko su porasli troškovi održavanja groblja, a iznos godišnje grobne naknade nije se mijenjao od 2008. godine te je bilo nužno korigirati ga, uz suglasnost Grada Dubrovnika.

—Grobna naknada je bila od 2008. godine 298 kuna, neću reći niska, ali ću reći da se radi o 25 kuna mjesečno da netko cijeli mjesec čisti i održava groblje. Troškovi svega, od hortikulturnog uređenja pa dalje, su se iznimno povećali – naglašava nam za kraj direktor Marijan Dadić te potvrđuje kako je od ove godine godišnja grobna naknada 66 eura. Naglasio je i kako obavijest o povećanju na stranicama Boninova stoji od prosinca 2022. godine. • MNJB

Grobna naknada na Boninovu je 66 eura godišnje. Previše?

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist