Zanimljivosti

Gripa (još) nije stigla do Dubrovnika

Gripa (još) nije stigla do Dubrovnika

Iako su prvi slučajevi oboljelih od gripe zabilježeni u Hrvatskoj još u prosincu, ova se bolest još nije pojavila na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema riječima dr. Miljenka Ljubića, šefa epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, u Dubrovačko-neretvanskoj Županiji gripa nije zabilježena iako se očekuje u narednom razdoblju, iako je povećan broj ljudi s respiratornim simptomima. No, za sad se radi o tipičnim prehladama, kako javljaju liječnici obiteljske medicine.

Miljenko Ljubić ističe kako je još uvijek u tijeku cijepljenje protiv gripe, što je ujedno i najbolja prevencija.
– Nije kasno za cijepljenje. Iako smo za našu Županiju ove godine nabavili 10 tisuća doza cjepiva, interes za cijepljenje, kao i dosadašnjih godina, nije povećan – govori dr. Ljubić.

Cijepljenje je, podsjetimo, preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenomstanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke…), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti te za sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe.

Naravno, preporuka se odnosi i na zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima. Za spomenute kategorije stanovnika cijepljenje besplatno, dok će ostali plaćaju 50 kuna.  

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist