Kultura

GRAFIČKA MAPA Kakvo je ‘Nebo moga voćnjaka’ Dražena Trogrlića?

GRAFIČKA MAPA Kakvo je ‘Nebo moga voćnjaka’ Dražena Trogrlića?

Grafička mapa Dražena Trogrlića “Nebo moga voćnjaka” bit će predstavljena večeras u 21 sat u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Mapu će predstaviti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Marin Ivanović i sam autor, Dražen Trogrlić.

Ova grafička mapa sadrži ukupno 16 listova papira formata 17,5 x 25 cm, od čega su na 11 listova papira tehnikom cinkopisa otisnute akvarelirane grafike Dražena Trogrlića., a svaka je grafika otisnuta u 50 primjerka.

Cjelokupno Trogrlićevo stvaralaštvo oslobođeno je vizualne deskripcije, bilo da je riječ o slikama, skulpturama ili grafikama; ono je sazdano od konkretnih emocionalnih doživljaja koji se filtracijom kroz misaona sita transponiraju u koherentan, ali hermetičan znakovni sustav kojega, kao u ovoj grafičkoj mapi, sačinjavaju naizgled jednostavni elementi autonomnog crteža i kolorističkog nanosa u više tonova iste boje.

Voćnjak je čitav svijet, voćnjak je metafora življenja kojoj je, kao u dihotomnom odnosu Trogrlićeve riječi i slike, stvarni vrt njegovog zaprešićkog doma samo asocijativna potka na koju namata značenjsku pređu i tiho prede pohvalu životu, zapisao je u predgovoru mape, Ivanović.

Njegov je Voćnjak apologija zadovoljstva malim, a Nebo konačni prostor slobode kojeg tek treba osvojiti.

Biografija:

Dražen Trogrlić je rođen 1958. godine u Varaždinu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo u klasi Raula Goldonija na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu 1983. godine. Od te iste godine pa do 1985. polaznik je Majstorske radionice Ljuba Ivančića i Nikole Reisera u Zagrebu.

Studijski je boravio u Italiji 1988. godine. Od 1993. do 1994. bavio se unutarnjim uređenjem, u ratu razorene, crkve svetog Vendelina u Jarmini kraj Vinkovaca, od 1995. do 1998. projektirao je interijer i postav entomološke zbirke „Čudesni svijet kukaca“ Gradskog muzeja Varaždin, a 1998. godine izradio je vitraž površine 80 m2 s temom svetog Franje, „Pjesma stvorova“, za crkvu u Rumbocima kraj Prozora, Rama.

Obrazovni program HTV-a snimio je 2000. godine dokumentarni film o slikarstvu i kiparstvu Dražena Trogrlića pod nazivom „Početak i umjetničko djelo“. Godine 2003., BMG i Nacionalna i sveučilišna knjižnica objavili su likovnu monografiju „Dražen Trogrlić“ autorice Mladenke Šolman. Od 2006. godine profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Održao je brojne samostalne izložbe te sudjelovao na mnogim relevantnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autor je više grafičkih mapa. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Živi u Zaprešiću kod Zagreba.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist