Aktualno

GRADU UGOVOR ‘TEŽAK’ 400 TISUĆA EURA ‘Teško je zamisliti razvoj naše županije bez EU fondova’

GRADU UGOVOR 'TEŽAK' 400 TISUĆA EURA 'Teško je zamisliti razvoj naše županije bez EU fondova'

Ugovor o tehničkoj pomoći za provedbu ITU mehanizma vrijedan 400 tisuća eura uručio je ovog petka ministar Šime Erlić gradonačelniku Matu Frankoviću. Ministar je tom prigodom rekao kako je svrha ugovora osigurati potrebnu podršku gradskoj upravi kako bi se 22 milijuna eura vrijedan ITU program mogao uspješno realizirati.
-Poznato je da je Grad Dubrovnik kroz ITU mehanizam zajedno s općinama koje čine urbano područje dobio 22 milijuna eura. Taj program predstavlja značajan dopirnos Vlade RH i našeg ministarstva urbanoj politici koju provodimo s ciljem povećanja kvalitete života građana, veće dostupnosti javnih sadržaja i podizanja standarda javne infrastrukture. Dodao je i da se na jugu realizira i specifičan program vezan uz otoke vrijedan 28 milijuna eura te da će uskoro biti poznati projekti koji će se financirati kroz navedeni program.
Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je Vladi Andreja Plenkovića na svim projektima realiziranima, ne samo u Dubrovniku, nego i na cijelom hrvatskom jugu. Zahvalu je uputio i ministru Šimi Erliću istaknuvši kako će projekti koje će Grad Dubrovnik realizirati kroz ITU mehanizam podići kvalitetu života svih građana. Jedna od ključnih investicija koja će se financirati kroz ITU program je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja, čime će se prometno rasteretiti uže gradsko područje.Tu su i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime će se ozeleniti i potpuno krajobrazno preurediti prostor od Pila do Boninova.
Inače, potpisivanje ugovora prethodilo je konferenciji pod nazivom EU fondovi 2021. – 2027.
Tom je prigodom gradonačelnik Mato Franković istaknuo kako se okrenutost Dubrovnika fondovima Europske unije i prilikama koje pružaju bespovratna sredstva vezuju uz ovu aktualnu gradsku upravu.
-Smatrali smo neopravdanom, krajnje nerazumnom i u konačnici izrazito štetnom pozicijom bivše vlasti koja je potpuno ignorirala europska sredstva za što smo rekli da ćemo promijeniti. Odmah po preuzimanju odgovornosti za upravljanje Gradom 2017. godine ustrojili smo novi upravni odjel za europske fondove koji je sukladno našim predviđanjima u iznimno kratkom roku opravdao očekivanja. Samo u prve četiri godine od čiste nule popeli smo se do preko milijardu kuna osiguranih sredstava – rekao je gradonačelnik te se potom dotaknuo i prekomjernog turizma s kojim se susreo na početku mandata.
-Tome smo doskočili uspješnim i kontinuiranim multidisciplinarnim projektom ‘Poštujmo Grad’, ali i prvim hrvatskim planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a dok smo se s drugim izazovima, također nosili nizom projekata. Uz sve ovo nas čeka realizacija i zelenih projekata kroz 22 milijuna eura vrijedan ITU mehanizam kojim ćemo dati snažan doprinos održivom razvoju Grada. Međutim, kada govorimo o korištenju bespovratnih sredstava treba naglasiti da nam ti izvori pružaju priliku za financijsku podršku i ostvarenje kapitalnih projekata i inicijativa koje bi inače bilo teško ostvariti vlastitim. Ta sredstva nisu samo novac ili prilike, ona su i simbol podrške našoj viziji – rekao je.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio je kako će Dubrovačko-neretvanska županija s ministarstvom potpisati ugovor za integriranje i teritorijalni program za otoke vrijedan 28 milijuna eura bespovratnih sredstava.
-Teško je zamisliti razvoj naše županije bez EU fondova – zaključio je župan.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić rekao je kako ćemo do 2027. godine iz europskih fondova uprihoditi 25 milijardi eura. To je trećina hrvatskog bruto društvenog proizvoda, naglasio je Bačić.
-Tim sredstvima ćemo značajno doprinijeti daljnjem gospodarskom razvoju RH. Najveći dio tih 25 milijardi eura završava u investicijama. I ta činjenica da značajni iznos sredstava završi u investicijama podiglo je cjelokupnu hrvatsku građevinsku operativu koja u ovom trenutku ima oko 7 milijardi eura obujma građevinskih radova – rekao je dalje ministar Bačić.

Pročitajte još

INTERVENCIJA VATROGASACA Uklonjene kupe koje su prijetile građanima na Stradunu

Dulist

MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ Dubrovčanin Petar Volarević najspremniji hrvatski policajac

Dulist

BROJNE PORUKE PODRŠKE Lapađani teško primili vijest o odlasku don Roberta Ćibarića

Dulist