Aktualno

Gradski kotar Komolac: Pozivamo sve građane na potpisivanje Peticije protiv gradnje brze ceste

Gradski kotar Komolac: Pozivamo sve građane na potpisivanje Peticije protiv gradnje brze ceste

Gradski kotar Komolac poslao je priopćenje medijima u kojem ističu kako je ‘navedeno rješenje brze ceste od Osojnika do Zračne luke Čilipi apsolutno prometno nepotrebno za stanovnike Grada Dubrovnika’.

Prenosimo ga u cijelosti u nastavku.

‘Gradski kotar Komolac od ovoga vikenda započinje s prikupljanjem potpisa za Peticiju protiv gradnje trase tzv. brze ceste do Zračne luke Čilipi, a koja bi prolazila zaljevom Rijeke dubrovačke.

Pozivamo sve građanke i građane te ekološke udruge s područja Rijeke dubrovačke i Grada Dubrovnika da svojim potpisom podrže inicijativu da se odustane od planiranog projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koja bi trebala prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i to u neposrednoj blizini izvora rijeke Omble – svojevrsnog vrela života Grada Dubrovnika.

Također područje u kojem je planirana izgradnja ove premosnice preko Rijeke dubrovačke ujedno je i zaštićeno područje europske ekološke mreže Natura 2000. Ovu trasu smatramo štetnom i krajnje neprihvatljivom za zaštitu prirode i okoliša, za zaštitu i očuvanje dvanaest izvora pitke vode i konačno izvora rijeke Omble iz kojeg se vodom za piće opskrbljuje cijeli Grad Dubrovnik.

Smatramo da je ovo peticija za očuvanje zdravlja i kvalitete života, privređivanja i stanovanja stanovnika Rijeke dubrovačke, za očuvanje i zaštitu povijesne, kulturne, arheološke baštine i graditeljskog nasljeđa Rijeke dubrovačke te za zaštitu biljnih i životinjskih staništa u Rijeci dubrovačkoj.

U konačnici, navedeno rješenje brze ceste apsolutno je prometno nepotrebno za stanovnike Grada Dubrovnika, stoga se odlučno protivimo toj izgradnji te predlažemo i tražimo ovom peticijom da se odustane od izgradnje i odbije u cijelosti sporni projekt izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi preko Rijeke dubrovačke.

Stoga pozivamo sve građane, a poglavito dužnosnike lokalne uprave i samouprave, ponajprije Gradonačelnika i gradske vijećnike koji su se već javno izjasnili protiv ove trase brze ceste, da se svojim potpisom pridruže svojim sugrađanima u potpisivanju ove peticije.’

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist