Aktualno

Gradski kotar Komolac: Pozivamo sve građane na potpisivanje Peticije protiv gradnje brze ceste

Gradski kotar Komolac: Pozivamo sve građane na potpisivanje Peticije protiv gradnje brze ceste

Gradski kotar Komolac poslao je priopćenje medijima u kojem ističu kako je ‘navedeno rješenje brze ceste od Osojnika do Zračne luke Čilipi apsolutno prometno nepotrebno za stanovnike Grada Dubrovnika’.

Prenosimo ga u cijelosti u nastavku.

‘Gradski kotar Komolac od ovoga vikenda započinje s prikupljanjem potpisa za Peticiju protiv gradnje trase tzv. brze ceste do Zračne luke Čilipi, a koja bi prolazila zaljevom Rijeke dubrovačke.

Pozivamo sve građanke i građane te ekološke udruge s područja Rijeke dubrovačke i Grada Dubrovnika da svojim potpisom podrže inicijativu da se odustane od planiranog projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koja bi trebala prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i to u neposrednoj blizini izvora rijeke Omble – svojevrsnog vrela života Grada Dubrovnika.

Također područje u kojem je planirana izgradnja ove premosnice preko Rijeke dubrovačke ujedno je i zaštićeno područje europske ekološke mreže Natura 2000. Ovu trasu smatramo štetnom i krajnje neprihvatljivom za zaštitu prirode i okoliša, za zaštitu i očuvanje dvanaest izvora pitke vode i konačno izvora rijeke Omble iz kojeg se vodom za piće opskrbljuje cijeli Grad Dubrovnik.

Smatramo da je ovo peticija za očuvanje zdravlja i kvalitete života, privređivanja i stanovanja stanovnika Rijeke dubrovačke, za očuvanje i zaštitu povijesne, kulturne, arheološke baštine i graditeljskog nasljeđa Rijeke dubrovačke te za zaštitu biljnih i životinjskih staništa u Rijeci dubrovačkoj.

U konačnici, navedeno rješenje brze ceste apsolutno je prometno nepotrebno za stanovnike Grada Dubrovnika, stoga se odlučno protivimo toj izgradnji te predlažemo i tražimo ovom peticijom da se odustane od izgradnje i odbije u cijelosti sporni projekt izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi preko Rijeke dubrovačke.

Stoga pozivamo sve građane, a poglavito dužnosnike lokalne uprave i samouprave, ponajprije Gradonačelnika i gradske vijećnike koji su se već javno izjasnili protiv ove trase brze ceste, da se svojim potpisom pridruže svojim sugrađanima u potpisivanju ove peticije.’

Pročitajte još

Napustio nas je Josip Manolić

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist

OD 14 SATI Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist