Politika

Gradska blagajna u minusu!

Gradska blagajna u minusu!

Gradska blagajna kratka je za skoro 6 milijuna kuna. Pokazuju to rezultati poslovanja za prvo polugodište ove godine.

Ukupni rezultat poslovanja u prvih šest mjeseci 2011. je, kako prvi donosimo, negativan za iznos od 5.908.961 kunu. Upravo takvo izvješće naći će se za osam dana pred gradskim vijećnicima, koji će u vijećničke klupe sjesti nakon više od dva mjeseca ljetnog odmora.

Ono što 'upada u oči' na prvi pogled polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Gradskog proračuna u prvom polugodištu jest i činjenica da je u ustanovama u gradskom vlasnišvu povećan broj zaposlenika. A treba istaknuti kako je izvješće pisano samo za prvih šest mjeseci, a danas je već kraj rujna. Tako u dijelu gdje nadležni pročelnik za financije Nikola Pavlović objašnjava rashode poslovanja piše sljedeće:

– Rashodi za zaposlene ostvareni su u iznosu od 40.252.471 kunu odnosno 48% od ukupno planiranih. Na zaposlenike gradske uprave odnosi se 14.803.351 kuna ili 11% ukupno izvršenih rashoda. Drugi dio rashoda za zaposlene u iznosu od 25.449.120 kuna odnosi se na zaposlenike u ustanovama u vlasništvu Grada (20.859.932) i Javnu vatrogasnu postrojbu  (4.589.178). Osnovica za izračun plaća jednaka je prošlogodišnjoj, pa je povećanje od 3% rezultat porasta broja zaposlenih u ustanovama – napisao je Pavlović u dokumentu.
 
Zanimljivo je spomenuti i kako je ove godine povećan prihod od komunalnog doprinosa, koji je namjenski prihod za financiranje građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a plaća ga vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor. Tako u prvom polugodištu ostvarenje ovog prihoda iznosi 7.117.632 kune, što je 89% od ukupno planiranog i čak 79% više od ostvarenog prethodne godine.

No zato je prihod od komunalne naknade, koja se uplaćuje mjesečno, a koristi se također namjenski za odvodnju atmosferskih voda, održavanje čistoće, javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja te javne rasvjete manji nego lani. Prihod od komunalne naknade je, naime, u prvih šest mjeseci 2011. 17% manji nego prethodne godine, a ostvareno je tek 36% od ukupno planiranog.
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist