Grad

Gradonačelnik Franković sudjelovao na 17. izdanju svjetskog kongresa o kontroverzama u neurologiji

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je danas na otvorenju 17. izdanja svjetskog kongresa o kontroverzama u neurologiji CONy, koji se do subote 25. ožujka održava u hotelu Valamar Lacroma, kako navode iz Grada Dubrovnika.

U ovoj je prigodi gradonačelnik uvodno pozdravio sudionike skupa, upoznavši ih sa povjesnim zanimljivostima Dubrovnika koji je još od 1979. uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Osvrnuo se pritom i na zdravstvene krize koje su pogodile svijet poput COVID-a i važnost dubrovačkih Lazareta koji su se u 17. stoljeću smatrali jednim od najbolje organiziranih karantena na Mediteranu.

– Povijest i danas obitava na ulicama Dubrovnika, stoljećima nakon što je bivša Dubrovačka Republika ostvarila velike uspjehe u pomorskoj industriji, trgovini, umjetnosti, diplomaciji i znanosti. Dubrovnik je bio među prvim europskim zajednicama koje su gradile vodoopskrbni i kanalizacijski sustav, ukinule trgovinu robljem, a zahvaljujući našim izuzetnim trgovinskim i diplomatskim vještinama naši su preci uspješno održavali slobodu i odupirali se brojnim tadašnjim snagama. Čak i kada je pandemija COVID-a zaustavila cijeli planet na njegovim stazama, nismo imali ništa više nego gledati unatrag i vidjeti što su naši preci učinili u vrijeme zdravstvene krize. Jer, još 1377. godine, bivša Republika provodila je prva karantenska pravila kako bi ograničila širenje kuge i istodobno omogućila nesmetano odvijanje pomorske i kopnene trgovine. Zbog konceptualne originalnosti smatra se prvom karantenskom regulacijom na svijetu od strane mnogih znanstvenika. Dubrovnik je danas grad u kojem se stari susreću s novim, uređenim tradicijama stvaraju prostor za nove načine razmišljanja i rada – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Kongres CONy okuplja međunarodne eminentne liječnike, kao i vodeće stručnjake iz područja svih neuroloških specijalizacija, a baziran je na edukacijsko-informativnom programu koji će u prvom redu poslužiti kao forum za osvjetljavanje spornih i do sada neriješenih pitanja u neurologiji i liječenju neuroloških bolesti poput epilepsije, multiplaskleroze, moždanog udara, Parkinsove i Alzheimerove bolesti.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

NOVI ZAKON ‘Održivi turizam se nameće kao nužnost. Treba sjesti za stol i odrediti prioritete’

Dulist

GRADSKO VIJEĆE Slijedi novi set zabrana, ali vatromet ipak na Stradunu

Andrea Falkoni Račić

NADSTREŠNICE, RASVJETA, PAMETNE KLUPE… Texo Molior dobio posao urbano-komunalnog uređenja Lapadske obale

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija