Grad

Gradi se pristupna cesta za novu zgradu na Nuncijati

Gradi se pristupna cesta za novu zgradu na Nuncijati

Na Nuncijati su tijekom vikenda započeli radovi na izgradnji nove pristupne ceste s priključkom na D8 koja će služiti ne samo postojećim objektima nego i novogradnji. Riječ je o srednjoj dvojnoj stambenoj zgradi s podrumom, suterenom, prizemljem, dvije etaže i potkrovljem. Naime, budući da se kao investitor radova na cesti navodi Grad Dubrovnik, zanimali su nas detalji ovog projekta.

-Nova pristupna cesta i priključak na D8 osigurat će kvalitetniju povezanost već izgrađenih zgrada, a što do sada postojećom cestovnom infrastrukturom nije bio slučaj te će se osigurati pristup novogradnji. Naime, postojećim zgradama ispod magistrale pristupa se putem koji je u privatnom vlasništvu i nije predviđeni GUP-om. Također, priključak na državnu cestu D8 nije u skladu za zakonima i propisima, te isti nije siguran i pregledan. Radovi se izvode temeljem Ugovora o izvođenju radova izgradnje pristupne ceste i priključka na D8 od 25. rujna 2020. Ugovorne strane u ovom slučaju su Grad Dubrovnik kao naručitelj, Texo gradnja d.o.o. kao izvođač i Dubrovnik gradnja d.o.o. kao osiguravatelj sredstava – odgovorili su DuListu iz Grada Dubrovnika.

Grad u ovom slučaju, povjerava i ustupa cestu, dok Dubrovnik gradnja d.o.o. kao osiguravatelj sredstava financira izgradnju pristupne ceste, s priključkom na državnu cestu D8, a koja će nakon završetka izgradnje s cjelokupnom infrastrukturom i dokumentacijom koja je u trupu nerazvrstane ceste u cijelosti biti predana u vlasništvo Gradu. Pristupna cesta, ističu iz Gradske uprave,  projektirana je kao dvosmjerna prometnica kako je i predviđeno GUP-om.

-Početak zahvata je priključak s državnom cestom D-8, odnosno početak zahvata je uklopljen u rub asfalta državne ceste D-8, a kraj zahvata je uklopljen na postojeću prometnicu pored postojećih objekata. Radovi se moraju izvesti prema glavnom projektu koji je izradio GEOPROMING d.o.o., glavni projektant je Mirko Šaravanja, projektanti su Miljenko Leko i suradnik Mario Marković na kog je ishođena potvrda glavnog projekta. Vrijednost predmetnih radova je 2.518.464,80 kn netto, s tim da se sukladno članku 8. Odluke o načinu financiranja troškova uređenja građevinskog zemljišta te izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture osiguravatelju sredstava priznati zajednički utvrđene troškove izgradnje pristupne ceste i pripadajuće infrastrukture od državne ceste D8 u iznos komunalnog doprinosa za stambenu koji osiguravatelj sredstava namjerava graditi na k.č.br. 178/1 i 178/3 sve k.o. Gruž – pojasnili su iz Gradske uprave.

Osiguravatelju sredstava, naglašavaju iz Grada, priznat će se troškovi koje plaća na temelju ugovora u visini stvarnih troškova gradnje, a najviše do visine obračunatog komunalnog doprinosa koji se odnosi na gradnju stambene građevine na česticama zemlje 178/1 i 178/3 sve k.o.Gruž (srednja dvojna stambena zgrada (podrum, suteren prizemlje, dvije etaže, potkrovlje) kojem između ostalog služi predmetna pristupna cesta.

-U slučaju kad ukupni troškovi gradnje premašuju iznos komunalnog doprinosa koji će biti utvrđen za gradnju stambene građevine kojoj služi ta pristupna cesta, osiguravatelj sredstava će bespovratno osigurati financiranje razlike troškova proizašlih iz izgradnje pristupne ceste, uređaja i objekata komunalne infrastrukture i iznosa komunalnog doprinosa. Dakle, Grad Dubrovnik ne financira izgradnju ove pristupne ceste koja je planirana GUP-om, sve financira osiguravatelj sredstava, a na ovaj način se rješava siguran i pregledan priključak sa državnom cestom D-8, koji će koristiti i postojeće zgrade i novogradnja te cesta ostaje u vlasništvu Grada Dubrovnika – zaključili su za DuList iz Gradske uprave.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović