Hrvatska

Građani bez dopunskog osiguranja plaćat će 100 posto višu participaciju za preglede

Građani bez dopunskog osiguranja od iduće će godine plaćati 100 posto višu participaciju za preglede. Planira se, naime, podići maksimalni iznos po jednom računu za medicinske usluge s trenutačnih 265,44 eura na 530,88 eura, donosi Slobodna Dalmacija.
Dio je to izmjena iz konačnog prijedloga Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju koji je Vlada uputila prošlog tjedna u Sabor na drugo čitanje, a na saborskom je dnevnom redu ovog tjedna.
Odlazak kod liječnika specijaliste u kombinaciji s više pretraga i snimanja, piše dalje Slobodna, može osobu koja nema dopunsko nego samo osnovno zdravstveno osiguranje skupo stajati, no ne više od propisanog maksimuma po jednom računu. Trenutačno je taj maksimum 265,44 eura po jednom računu, a dogodine se ta letvica podiže na 580,88 eura. Ili, kako se navodi u prijedlogu zakona, povećava se maksimalni iznos sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 120,26 posto, čime će se, pišu iz Ministarstva zdravstva koje je autor zakonskog teksta, pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava.
Tako čak i obično vađenje krvi može biti skup sport ako imate samo osnovno zdravstveno osiguranje i veći broj stavki za analizu jer se po jednoj uputnici za vađenje krvi može skupiti lijep ceh kad se zbroji participacija od po 10, 20 i 30 eura po svakoj stavci.
Od prvog će se dana iduće godine, u odnosu na trenutačne tarife, po svakom danu bolničke zdravstvene zaštite uvećati postotak proračunske osnovice s 3,01 posto na 4,01 posto ili s 13,29 eura na 17,70 eura po svakom danu bolničkog liječenja. Participacija se za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici te za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i u kući uvećava s 0,75 posto na jedan posto proračunske osnovice, što znači da s 3,31 euro raste na 4,41 euro. Participacija za specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite, za ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode utvrđene listom tih pomagala i proizvoda podiže se s 1,5 posto na dva posto proračunske osnovice ili sa 6,62 eura na 8,83 eura. Za dentalna pomagala osobe od 18 do 65 godina starosti plaćat će najviše 176,97 eura umjesto sadašnjih 132,74 eura participacije koja raste s 30,07 na 40,09 posto proračunske osnovice, a stariji od 65 godina 88,46 eura umjesto 66,35 eura jer se uvećava postotak proračunske osnovice participacije s 15,03 na 20,04 posto.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Valentin Dujmović u delegaciji RH na konferenciji UN-a o vodi u New Yorku

Dulist

SCHENGENSKI PROSTOR Od danas nova pravila u zračnim lukama

Dulist

UPOZORENJE DHMZ-A Kraj ožujka obilježit će izražena promjena vremena

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija