Grad

Grad u Luku ulaže dva milijuna kuna, uskoro trajektni terminal na Batahovini

ugovor luka cerp 35

Gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milan Plećaš potpisali su ovog petka Aneks II. Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Luke Dubrovnik d.d. Ovim Aneksom Grad Dubrovnik kao kupac obvezuje se izvršiti financijsko ulaganje u Luku Dubrovnik d.d. u iznosu od dva milijuna kuna i to u svrhu realizacije izgradnje Trajektnog terminala na Batahovini, sukladno Ugovoru o koncesiji, a što uključuje i izradu prethodnih studija, tehničko-tehnološke i izvedbene dokumentacije. 

-Potpisali smo danas nešto što je nedostajalo dugo vremena, ugovor s CERP-om koji će definirati i završiti odnose koji su dogovoreni, a tiču se obveze Grada Dubrovnika o ulaganju u Luku Dubrovnik. Ugovor je još 2002. sklopila tadašnja gradonačelnica Dubrovnika, ali je ostala neispunjena obveza. Prije dvije-tri godine bio je poslan prijedlog ulaganja Grada koji nije bio usvojen na Gradskom vijeću, a koji je bio višemilijunski, 130 milijuna kuna obveza koje su se ticale cijelog društva i koje su predstavljale Gradu značajan financijski problem. Ovim se rješavamo tog dijela, definiramo buduće odnose Grada i Luke, CERP rješava svoje dugove iz prošlosti, a Luka Dubrovnik dobiva stabilnost te će moći mirno broditi naprijed bez repova – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž istaknuo je kako se do realizacije potpisivanja današnjeg ugovora došlo uz mnogo pregovora i razgovora. Podsjetio je kako je na glavnoj skupštini Društva održanoj 15. travnja donesena Odluka kojom je usvojen program razvoja Luke te su time ispunjeni svi uvjeti za potpisivanje ugovora.

-S ovim je jasno istaknuta kvalitetna suradnja između Luke, dioničara i Grada Dubrovnika. Budite sigurni da ćemo i u budućnosti uložiti dodatne napore ka unaprjeđenju luke i lučkog područja – poručio je Raguž.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Luka Dubrovnik d.d. između Hrvatskog fonda za privatizaciju  i Grada Dubrovnika sklopljen je 6. veljače 2002. u Dubrovniku. Navedenim ugovorom Grad Dubrovnik stekao je 6.855 dionica Društva nominalne vrijednosti 400 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 2.742.000,00 kuna, a što predstavlja 46,16 posto temeljnog kapitala Društva. Ipak, sve do danas određeni problemi nisu bili riješeni. Na novinarski upit zbog čega je trebalo proći toliko vremena da Grad napokon potpiše ovaj ugovor ravnatelj CERP-a Milan Plećaš odgovorio je kako sigurno postoji odgovornost i na strukturama koje su upravljale CERP-om.

-Vjerojatno su postojale i neke financijske prepreke. Ovim su potpisivanjem uklonjene sve prepreke da bi Grad uložio 2 milijuna kuna i osnažio Luku Dubrovnik što je u općem interesu i promišljanju budućnosti cijelog područja Županije i Grada – rekao je Plećaš.

Ipak, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je odgovornost za neriješavanje ovog problema bila isključivo na Gradu Dubrovniku, a nikako na CERP-u.

-CERP je zahtijevao ono što je ugovorom određeno, da Grad izvrši ulaganja. Grad je dostavio plan ulaganja 2016. godine, a tada je u njemu bilo predočeno da će Grad uložiti skoro 137 milijuna kuna, a nismo ni većinski dioničar. Takvo što je bilo neprihvatljivo. Poštujući instituciju Grada CERP je zahtijevao sukladno procedurama da dostavi mjenice na taj iznos što direktno predstavlja kreditno zaduženje. U međuvremenu je bivši gradonačelnik odstupio s dužnosti, a prijedlog koji je prema CERP-u poslao nije prošao proceduru Gradskog vijeća, već je to napravio sam. Nakon toga na čelo Grada došla je povjerenica Nada Medović od koje se tražilo da dostavi te mjenice, ali je službeno obavijestila CERP kako to nije u mogućnosti učiniti jer nema zakonske ovlasti za to. To je spasilo Grad. CERP ni u jednom trenutku nije Gradu rekao da mora napraviti to i to u nekom iznosu, već je Grad sam trebao istaknuti što želi napraviti. Nakon toga smo mi preuzeli vlast, sjeli smo u CERP, dogovorili se što sve treba napraviti i kako pristupiti rješavanju problema. Tražili smo dva ili tri produljenja kako bismo mogli sve napraviti kako treba. S Grada je skinut jedan teški teret, a on je nastao zbog neozbiljnosti pristupanju rješavanja ovog problema – rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Luku smatra strateškom tvrtkom za koju misli da treba dalje napredovati.

-Siguran sam da Luka može biti strateški partner razmišljanja o budućem Home portu. Luka financijski dobro stojim. Još bi jedno zahvalio direktoru Željku Ragužu. Mnogi su dvojili kako će on voditi društvo, ali danas vidimo da je financijski iznimno uspješna tvrtka, da su svi ugovori donijeli višestruku dobit.

Gradonačelnik je istaknuo kako je trajektno pristanište na Batahovini predviđeno Prostornim planom Grada Dubrovnika.

-Krećemo u izradu projektne dokumentacije. Sve se radi u suradnji s Lučkom upravom. Vjerujem da u dvije i pol do tri godine možemo doći u fazu početka gradnje. Sve je to kompleskno dok se ne ishoduju sve potrebne dozvole. Jako je bitno maknuti trajektni promet u dio Batahovine. Neće se maknuti Postira, ona će i dalje pristajati na mulu,  trajektni promet i opskrba otoka izmaknut će se na Bathovinu – zaključio je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist