Aktualno

Grad premrežen azbestnim vodovodnim cijevima

Grad premrežen azbestnim vodovodnim cijevima

Nakon sastanka gradske uprave s mještanima Gornjih sela na Gromači gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić donio je odluku o prekidu izgradnje vodovoda na tom području zbog neslaganja s mještanima, čiji protivnici, prema Vlahušićevim riječima, ne žele završetak tom projekta.

O navedenoj situaciji i problemima na koje je tvrtka „Vodovod Dubrovnik“ nailazila prilikom izgradnje vodovoda Gornjih sela razgovarali smo s direktorom Perom Miškovićem.
 
Nakon sastanka s mještanima Gornjih sela projekt izgradnje vodovoda za to područje je otkazan. Zašto?
– Mi smo u cijelom ovom slučaju strogo poštivali proceduru. Projekt je napravljen 2006. godine, potvrda na glavni projekt dobivena je 2008., a prema dogovoru s gradonačelnikom o potrebnim ulaganjima smo, s obzirom da su Gornja sela i Orašac jedina mjesta na području Dubrovnika koji nisu pokriveni vodoopskrbom, došli do zaključka da bi trebali ići u taj projekt. Vodovodu je prošle godine, po odluci Gradskog vijeća iz 2003. godine,  stavljena obveza plaćanja vode cisternama za Gornja sela, za što smo lani izdvojili tristo tisuća kuna vlastitih sredstava. Nezadovoljstvo građana, stalni upiti, posebna procedura odobravanja, sve skupa je uzimalo dosta vremena i suosjećali smo s ljudima, željeli smo da se problem riješi. Pokrenut je postupak javne nabave gdje je iz drugog pokušaja dobio Cestar Split i krenulo se u radove koji su tekli otežano zbog loših vremenskih uvjeta.
 
KRENULO SE OD KRAJA
 
Dogovorili smo se da ćemo ići od kraja, naselja Riđica zapadno i naselja Ljubač istočno. Na Riđici je ostalo još dva-tri dana posla i uglavnom je završena priča, pripremali smo se za Ljubač, međutim u međuvremenu su počela „događanja naroda“ u smislu upita zašto se ugrađuju druge cijevi. Istina je da je izvođač, kad su počeli radovi u Riđici, osjetio problem izvođenja radova sa cijevnim materijalom koji je predviđen projektom.

Zar se za nove cijevi nije trebalo ići u novi natječaj za javnu nabavu?
– Nama je izvođač pismeno uputio zahtjev može li se promijeniti cijevni materijal. Sukladno Zakonu o gradnji zahtjev smo proslijedili projektantu koji je to bez imalo razmišljanja odobrio i kazao kako oni rade projekte i s takvim cijevima, ali 2006. godine kada je projekt rađen imali su projektni zadatak u kojem se izričito naglašavalo da to budu pocinčane i duktilne cijevi. Mi smo na osnovu informacija iz drugih vodovoda, Šibenika ili Hvara, doznali da PEHD cijevi ugrađuju za neke uvjete gdje su one zgodnije za razne lomove, okuke, uspone, padove.

Odlučili ste se preći na PEHD cijevi?
– Projektant je rekao da s obzirom na projekt i uvjete na terenu smatra da je to u redu. U drugoj fazi, ako se bude izvodila, nećemo ništa mijenjati. Na glavnoj trasi ćemo zadržat duktilne cijevi velikog promjera fi 150, fi 100 i na nekim dijelovima fi 50.

Ali promjenom cijevi, smanjila se njihova cijena. Jeftinije su.
Da, PEHD cijevi su jeftinije, jer je materijal jeftiniji, a iste kvalitete i jednostavniji za ugradnju. Čelične cijevi bi trebalo pilati svaka tri metra zbog nagiba i pitanje je kakva bi na kraju bila kvaliteta takvog vodovodnog sustava.
 
Zašto je došlo do toga da se odjednom kaže da se neće graditi. Zar nije riječ o čistom politikantstvu? Jeste li se netko od mještana ranije žalio?
– Nismo imali ni najmanje najave prosvjeda. Mještani su nas i gradsku upravu u nekoliko navrata pitali u vezi ovih cijevi. Ali kada nekome deset puta objasnite i dokažete da je to normalno i da postoji i drugdje na kvalitetan način, na primjer u Lozici, što onda očekivati?

Što direktor "Vodovoda Dubrovnik" Pero Mišković kaže o politiziranju gradnje vodovoda kroz Gornja sela, ulaganjima države u dubrovački vodovod te o šokantnoj činjenici da je Dubrovnik premrežen s 40 kilometara azbestnih cijevi opširnije pročitajte u novom broju duLista koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist