Aktualno

GRAD O SLUČAJU ‘PEDERSTRIAN’ Stručnjaci su lektorirali natpis, ali svima se događaju pogreške

GRAD O SLUČAJU 'PEDERSTRIAN' Stručnjaci su lektorirali natpis, ali svima se događaju pogreške

U zadnjih nekoliko mjeseci u kontaktnoj zoni povijesne jezgre postavljano je više vrsta informativnih bordo strata. Kako smo i pisali, u engleskom prijevodu rečenice na strati s ‘Respect the City’ pravilima stoji: ‘This street is pederstrian corridor. Please don’t stop and keep to the right while moving’. Dakle, umjesto riječi ‘pedestrian’, dodano je slovo r pa je ispalo ‘pederstrian’.

Inače, u proces postavljanja uključeni su službenici UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i UO za poslove gradonačelnika u suradnji s dizajnerskim studijom. Iako je tekst preveden i lektoriran od strane stručne osobe, na tri strate je ipak u konačnici tiskana verzija sa sitnom greškom, ističu iz Grada Dubrovnika.

-Pogreške nikad nisu poželjne, međutim, događaju se u svakom poslu u kojem je ključan ljudski faktor – poručuju iz gradske uprave.

Tiskano je ukupno 50 strata, a trošak zamjene strata i pripadajućih nosača iznosio je 50 tisuća kuna (plus PDV). Ističu kako su za natpise objekata korisnici reklamnog natpisa snosili trošak u iznosu od 500 kuna po jednom retku, nastavno na poziv Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Strate su se počele izrađivati i postavljati u srpnju te je ostalo za zamijeniti još njih tri.

Kako navode iz Grada Dubrovnika, dotrajale postojeće strate s natpisima objekata u ulicama zamijenjene su novim tipiziranim bordo stratama s piktogramima u svrhu što bolje preglednosti i informiranosti o sadržaju objekta u pojedinim ulicama. Tako su informacije sada ažurirane, a piktogrami obuhvaćaju sedam kategorija: restorani, kafići, slastičarnice, trgovine/suveniri, kulturni sadržaji, uredi i ostale usluge. U istom bordo stilu, i istih dimenzija – visine 120 centimetara i širine 60 centimetara, u Boškovićevoj ulici i Ulici od Puča postavljeno je upozorenje kako ove ulice funkcioniraju kao pješački koridori, kako bi se posjetitelji što manje zaustavljali i blokirali put drugim prolaznicima. Svrha ovih informativnih strata je održati razinu reda i prohodnosti gradskih ulica za vrijeme velikih gužvi u gradskoj jezgri. Treća vrsta strata komuniciraju pravila ponašanja s piktogramima koja su dosad bila postavljena na pleksiglas pločama na pet lokacija, ažurirane su u okviru projekta Poštujmo Grad te će se postaviti na postojeće lokacije u istom stilu bordo strate, naglašavaju iz Grada Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist