Aktualno

GRABAR-KITAROVIĆ IZ STONA: Nitko ne može očekivati da će se zaustaviti gradnja Pelješkog mosta

GRABAR-KITAROVIĆ IZ STONA: Nitko ne može očekivati da će se zaustaviti gradnja Pelješkog mosta

Uskoro možemo očekivati početak izgradnje Pelješkog mosta – rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak ujutro nakon sastanka u Stonu, na kojemu je predstavljeno trenutno stanje projekta, a govorilo se o tehničkim specifikacijama, dinamici izgradnje i zaštiti okoliša.

Istaknula je i kako će most biti izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023. godine.

-Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu to će sve ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta. Njegova važnost nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim – rekla je predsjednica u Stonu.

Osvrnula se i na odnose s Bosnom i Hercegovinom istaknuvši kako je još 2006. postignut dogovor o specifikacijama mosta.
-Vjerujem da će i u BiH biti shvaćeno da je projekt od vitalnog značaja za sve – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović i poručila bosanskohercegovačkim vlastima da prihvate kako je most strateški projekt Hrvatske i EU te da on ni na koji način nije usmjeren protiv Bosne i Hercegovine.

-Ovaj razvojni projekt je od ključnog značaja za Dubrovnik i njegovu okolicu. Nitko ne može očekivati da će se gradnja zaustaviti bilo kakvim potezima, već možda tek usporiti proceduralno na dan ili tjedan – ističe predsjednica.

U Stonu je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je istaknuo kako su za izvođača radova pristigle tri ponude, a odluka o odabiru trebala bi uslijediti uskoro.

-Postupak se privodi kraju te imamo osigurana sredstva. Nema razloga da gradnja Pelješkog mosta ne započne. Ako bude žalbi, početak gradnje će se produžiti najviše mjesec dana. Ako ne bude žalbi, početkom 2018. godine možemo očekivati početak gradnje – ističe ministar Butković.

Svoj posjet Stonu, koji je organiziran u sklopu otvaranja privremenog ureda u Dubrovniku, predsjednica je započela obilaskom malostonskih školjkara. Tom prigodom istaknula je kako se školjkarima može pomoći kroz Ministarstvo poljoprivrede u proširenju proizvodnje, plasiranju školjki na strano tržište te u obrani od predatora orade.

Na novinarsko pitanje o pokretanju arbitraže tvrtke Razvoj golf predsjednica je odgovorila kako nema posebna saznanja na tu temu, te da je, koliko je shvatila, sad na potezu Ministarstvo zaštite okoliša.

-Jučer smo u Dubrovniku o tome razgovarali. Načelno je projekt uvršten u prostorni plan i trebao bi ići – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Upitana je i o izrazu ‘pelješački most’ kojega je tijekom srijede u Dubrovniku nekoliko puta izgovorila. Tek je poručila kako joj je od samog naziva važnije da je to projekt od strateške važnosti za Hrvatsku i EU i da će se most izgraditi.

Pročitajte još

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist

NIKOLINA FARČIĆ O DUBINI: Izlazili smo im u susret. Dužni su TUP-u više od 38 tisuća eura

Dulist