Aktualno

GOSPODARSTVO NA JUGU HRVATSKE Poslovanje nekretninama i graditeljstvo u minusu

GOSPODARSTVO NA JUGU HRVATSKE Poslovanje nekretninama i graditeljstvo u minusu

Gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije prošlu je godinu pozitivno poslovalo je ostvarilo 11,1 milijardu kuna ukupnih prihoda, 10,4 milijarde kuna ukupnih rashoda, milijardu kuna dobiti te 492 milijuna kuna gubitka.

Rečeno je to na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik na kojj su se predstavili rezultati poslovanja gospodarstva Dubrovačko–neretvanske županije ostvareni u 2017. godini.

Svakako treba spomenuti kako je godišnji financijski izvještaj za 2017. godinu predalo 3 960 trgovačkih društava. Pozitivno je poslovalo njih 2 611, dok je negativan financijski rezultat ostvarilo 1349 društava.

U konsolidiranom financijskom rezultatu trgovačka društva županije ostvarila su neto dobit u iznosu od 586 milijuna kuna. U odnosu na 2016. godinu gubitak gospodarstva je smanjen za 9 posto, a dobit povećana za 30 posto, dok je konsolidirana dobit veća 105 posto.

U ukupnom prihodu najveći udio ima djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s ostvarenim prihodom od 2,9 milijardi kuna ili 26 posto, a slijede trgovina s 2,3 milijarde prihoda (21 posto), prijevoz i skladištenje 1,4 milijarde ili 13 posto, građevinarstvo s 988 milijuna kuna ili 9 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s 841 milijun kuna ili 8 posto. Prema riječima predsjednice Županijske komore Dubovnik Terezine Orlić u prošloj su godini porasle i investicije, a čak 72 posto svih investicija otpada na sektor hotelijerstva i ugostiteljstva. Treba istaknuti i kako je županijsko gospodarstvo nekoliko godina poslovalo u minusu, no zadnje tri godine ostvarena je konsolidirana dobit.

Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane ostvarila je porast ukupnog prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 8 posto. Najveći udio u ukupnom prihodu od 1,9 milijardi kuna (66 posto) odnosi se na hotele i sličan smještaj, a slijedi ih djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane s udjelom od 19 posto ili 556 milijuna kuna te djelatnost pripreme i usluživanja pića s 235 milijuna kuna ili 8 posto. Najveći porast ukupnih prihoda ostvaren je u djelatnosti rudarstvo i vađenje od 98 posto, a iznosio je 99 milijuna kuna, no to je ipak samo udio od jedan posto u ukupnom prihodu.

Dobit razdoblja iznosila je milijardu kuna, a najveću dobit ostvarila je djelatnost pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane (352 milijuna kuna) što čini 33 posto od ukupne dobiti. Pijevoz i skladištenje čini 19 posto ukupne dobiti razdoblja što iznosi 200 milijuna kuna, a trgovina 12 posto sa 134 milijuna kuna dobiti. Konsolidirani rezultat je neto dobit od 586 milijuna kuna, od čega je djelatnost smještaja te pripreme i usluživanja hrane ostvarila 275 milijuna kuna (47 posto), a prijevoz i skladištenje neto dobit od 185 milijuna kuna ili 37 posto.

U konsolidiranim rezultatima pet djelatnosti je iskazalo gubitak razdoblja u iznosu od 151 milijun kuna, a gotovo cjelokupni gubitak ostvaren je u poslovanju nekretninama (118 milijuna kuna) i graditeljstvu. Kako je istaknula Orlić, u 2017. godini ipak se vidi pojačana građevinska aktivnost, ali je ova djelatnost od 2008. godine stalno u gubitku.

Napomenula je i kako je sezonalnost u zapošljavanju u našoj županiji znatno veća nego na razini RH. Naime, u 2017. godini je u odnosu na 2008. godinu broj sezonskih radnika u ukupnom broju zaposlenih narastao s 4 na 13 posto, dok je taj rast u Republici Hrvatskoj bio s 2 na 3 posto. Kad se prošla godina usporedi s 2008. godinom dolazi se do nekoliko zaključaka: ukupni prihodi manji su za 2 posto, konsolidirana dobit je veća za 14 posto, no zato je broj zaposlenih manji za 5 posto. Jednako tako broj trgovačkih društava je veći za 23 posto, a raste i broj sezonski radnika.

Terezina Orlić istaknula je kako naš osobni standard nije loš, ali bi država i to strukturalnom reformom trebala poraditi na dijelu koji se veže za društveni standard.

O gospodarskim trendovima i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva s osvrtom na Dubrovačko-neretvansku županiju govorio je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo