Aktualno

Gospodarenje u turbulentnim vremenima

Gospodarenje u turbulentnim vremenima

U organizaciji HGK – Županijske komore Dubrovnik, Cotrugli Business School, Zagreb i Zračne luke Dubrovnik, danas je u hotelu More održan Forum pod nazivom „Gospodarenje u turbulentnim vremenima – Što to znači za Hrvatsku?“

Gost predavač Foruma je jedan od najtraženijih svjetskih eksperata u području poslovnih financija, dr. Jyotij Gupta. Dr. Jyotij Gupta je emeritus na European School of Management u Parizu (po Financial Timesu 6. poslovnoj školi na svijetu), voditelj financijskog kampusa pri ESCP London, gostujući predavač na brojnim svjetskim poslovnim školama, konzultant Svjetske Banke i Europske komisije te savjetnik tvrtkama širom svijeta.

Iako poslovne financije predstavljaju žarište njegovih interesa, Dr. Gupta je vrhunski makro i mikro ekonomist te teoretičar liderstva.Forum je okupio četrdesetak poslovnih ljudi te znanstvenika. Odgovarajući na pitanja prisutnih dr. Gupta je istaknuo da Hrvatskoj nije potreba žuriti u prihvaćanju Eura, s obzirom da EU još uvijek nema jedinstvenu monetarnu politiku, a uvođenje eura sužava manevarski prostor u kriznim vremenima. Mišljenje dr. Gupte je da bi Kuna trebala devalvirati čime bi se postigla veća konkurentnost hrvatske ekonomije, povećao izvoz a time generirao rast i razvoj, unatoč tome što bi kratkoročno to bio veoma bolan udarac na prezadužene građane. Istaknuo je da javni dug države i nije tako velik kao dug građana, još se uvijek Hrvatska na stranim tržištima može zaduživati po relativno „ne skupim“ kamatnim stopama.

Geostrateški položaj Hrvatske te ulazak u EU istaknuo je kao jasne komparativne prednosti Hrvatske na globalnom tržištu. Za privlačenje stranih investicija kaže, Hrvatska se još uvijek najviše oslanja na investitore iz Europe. Da bi bili konkurentni u privlačenju direktnih stranih investicija nije nužna jeftina radna snaga, nego sigurnost (konzistentna fiskalna i monetarna politika srednjoročno i dugoročno postavljena).Na koncu je poručio onu staru izreku „ne držite sva jaja u istoj košari“, misleći pri tom na djelatnost turizma u Dubrovniku.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist