Aktualno

Google bi mogao početi naplaćivati uslugu koju koristimo svakodnevno

centar poduzetnistvo google internet ilustracija 260321

Prvi put u svojoj povijesti Google razmišlja o tome da počne naplaćivati svoju temeljnu uslugu, internetsko pretraživanje, što bi definitivno bila najveća promjena njihova biznisa u povijesti.

Točnije, kako doznaje Financial Times, ono što za početak žele naplaćivati jesu “premium” odgovori dobiveni uz pomoć generativne umjetne inteligencije (AI), dok bi ovi osnovni ‘niz linkova’ odgovori ostali besplatni.

Više je razloga zbog čega je takav plan u igri, ali glavni je taj da je klasični način pretraživanja interneta (i s njim povezani abnormalni prihodi) vrlo inferioran pretraživanju pogonjenom umjetnom inteligencijom i time egzistencijalno ugrožen kao ekosustav.

Osim toga, već masovno zaostaju za Microsoftovim Bingom koji je još prije godinu dana dosta uspješno implementirao ChatGPT u svoj preglednik Edge. Ono što Googleu ide na ruku jest da je jedno pretraživanje interneta uz pomoć AI-ja i do 1000 puta skuplje nego jedno obično pretraživanje, što znači da će se teško pojaviti netko tko će to velikodušno dijeliti besplatno dok ta cijena ne padne, piše Jutarnjilist.

Iako je Google u zadnjih 20 i više godina postao megakompanija koja nam je ušla u imaginarij kao firma koja se bavi svime živime što postoji na internetu, surova je istina da ta tvrtka iz Mountain Viewa ogromnu većinu svojih prihoda crpi iz samo jednog mjesta.

To jedno mjesto je ono u čemu dominiraju od samog početka – Google Search, odnosno njihov internetski pretraživač. Naravno, ne dobiva Google novac samo zato što je netko jučer u tražilicu upisao “tko je uopće taj Baby Lasagna”, nego zato što se uz rezultate pretraga prikazuju reklame ili zato što tvrtke plaćaju da se njihove stranice nađu na samom vrhu odgovora i slično – dakle oglašavanje.

I upravo Google Search, ovisno o godini, čini 60-ak posto svih prihoda kompanije, ili drugim riječima, zarađuje za Google više nego sve ostale divizije zajedno. Lani su im pretrage donijele 175 milijardi američkih dolara pa je sasvim jasno da bi, ako se zaljulja taj temelj, i cijela Googleova vila počela lagano padati.

Ovo bi inače bio prvi put da Google stavlja paywall ispred nekog od svojih temeljnih proizvoda. Kako je FT doznao od ljudi bliskih projektu, među opcijama koje se razmatraju je dodavanje određenih AI značajki u rezultate pretraga unutar njihovih postojećih pretplatnih premium usluga. To bi, recimo, mogao biti AI asistent Gemini koji već postoji u Gmailu i Docsu.

Inženjeri već navodno razvijaju potrebnu tehnologiju, iako nadređeni još nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li je implementirati ili ne. Tradicionalni pretraživač bi, dakle, ostao besplatan, a ako ste sumnjali – reklame bi se i dalje prikazivale čak i korisnicima koji bi plaćali pretplatu.

Pročitajte još

Dok se konstituirao Sabor, političari za objed izdvajali svega 3 eura!

Dulist

[FOTO] SVEČANA 90. OBLJETNICA Orsan je simbol tradicije, predanosti i ljubavi prema moru

Dulist

NOVA INVESTICIJA KRALJA LAMINATA Darko Pervan počeo s izgradnjom Hotela Slano

Dulist