DuList IN

GODINE JOJ NE MOGU NIŠTA Legendarna Tereza Kesovija slavi 83. rođendan!

Dubrovačka glazbena diva Tereza Kesovija slavi 83. rođendan!

– Toliko se godina nakupilo, ali i toliko iskustava, životnih radosti, rana. Jako bitno je da se kroz sve to provlači dobra energija. To su samo brojke. Ja tajni nemam. Sve se o meni znalo i više nego sam željela. Postoji volja – želiš imponirati ljudima koje voliš – svojoj obitelji, prijateljima i publici. A to znači biti uvijek uredan. Naprimjer, naučila sam sama raditi frizuru, osim kad izniknu one bijele koje su danas vrlo moderne. Recimo za ‘Dobro jutro, Hrvatska’ sam se ustala u pet sati ujutro kako bih oprala kosu. Lijepo je kad te ljudi sretnu i kažu kako dobro izgledaš. Nikad nisam izašla vanka u šlafroku. Hoću se ginjetat. Pohvale me isto drže – rekla je prošle godine u razgovoru za DuList legendarna Tere.

Popularna pjevačica je rođena 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku, u kojem je živjela isprva skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom. Ovdje počinje i njena karijera osnovnim glazbenim obrazovanjem. Naime, Tereza je, kao maturantica srednje glazbene škole u Dubrovniku na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani 1958. Studij glazbe započinje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere, koja traje preko 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora Zdenka Runjića, Nikice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đela Jusića, Stipice Kalogjere, Andreja Baša i drugih.

Pročitajte još

UPOZNAJTE JU I VI! Svijet bajki Sandre Sekulić u kojeg smo i mi tako rado zakoračili

Mia Njavro Banić

U Gružu usidrena jahta ruskog oligarha koji je pod istragom FBI-a zbog pranja novca

Dulist

LOŠA SREĆA Nakon američkog Oscara, ‘Murina‘ se nažalost neće natjecati ni za europskog

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija