AktualnoUrednički izbor

GODINAMA DEVASTIRANA Šprice, igle, heptanoni… unutar zidova MUP-ove zgrade u Gružu!

GODINAMA DEVASTIRANA Šprice, igle, heptanoni... unutar zidova MUP-ove zgrade u Gružu!

Odbačene šprice, igle, prazne kutije heptanona i metadona… Sve to zatekli smo unutar zidova oronule zgrade u Gružu, u kojoj je do 2010. godine djelovala Postaja prometne policije. Zgrada je, naime, u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, a iz zatečenih prizora i više je nego očito kako je ovako devastirana okupljalište ovisnika o drogama. Nalazi se tu i stari madrac s kušinom, očito za prileći i odmoriti se, a sve se to odvija u srcu Gruža, budući da se zgrada smjestila uz samu Ulicu Andrije Hebranga, glavnu grušku prometnicu.

12 godina plaćanja najma
Treba podsjetiti kako je prije 12 godina Postaja prometne policije iselila iz ovog objekta te se smjestila u zgradu na Ilijinoj glavici, gdje MUP za to plaća i visoku cijenu najma. Već ranije smo pisali kako je MUP u početku za 655,46 metara četvornih Hrvatskom telekomu plaćao mjesečnu najamninu u iznosu od 7.865,52 eura, no ona je nešto kasnije znatno smanjena. Zapravo, prema podatcima iz 2018. godine cijena se s 12 eura po ‘kvadratu’ smanjila na 7,50 eura. Ipak, bez obzira na mjere štednje, ostaje činjenica kako dio Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, već godinama djeluje u iznajmljenom prostoru, za što su izdvojene poprilične svote novca, a sam MUP, ali i država imaju nekretnine koje bi se u tu svrhu mogle iskoristiti. Jedna od njih svakako jest i zgrada u Hebrangovoj ulici, za koju se već godinama spominje obnova. No, s istom nikako da se krene.

Kronologija
Podsjetit ćemo i na odgovor MUP-a kojega smo dobili 2018. godine. Tada nam je, naime, objašnjeno kako je ova zgrada u potpunosti devastirana te je bila planirana temeljna rekonstrukcija i nadogradnja kako bi se nakon obnove koristila i za smještaj policijskih službenika koji nisu iz Dubrovnika. Za planirani zahvat bila je ishođena i lokacijska dozvola, no, u međuvremenu je stupio na snagu novi Zakon o gradnji. Stoga je, isticali su tada iz MUP-a, bilo potrebno usuglasiti glavni projekt s važećim zakonskim odredbama, što je podrazumijevalo ponovnu izradu većeg dijela glavnog projekta i ishođenje suglasnosti svih susjeda koji graniče s parcelom na kojem se nalazi navedena zgrada (nekoliko desetaka s obzirom da se radi o vlasnicima stanova koji se nalaze u okolnim zgradama). —Također je bilo potrebno sagraditi novu trafostanicu, a kako se radilo o dugotrajnom i složenom postupku koji je zbog zadanih uvjeta nadležnih tijela znatno poskupio investiciju za koju nisu bila osigurana financijska sredstva, obustavljene su daljnje aktivnosti na tom projektu – objasnili su za DuList prije četiri godine iz Ministarstva. Napomenuli su i kako je u međuvremenu, odnosno 2016. iz sredstava Schengenskog instrumenta, potpuno obnovljen bivši vojni hotel Mladost u Kuparima, koji se koristi za smještaj granične policije.

Obnova kroz dvije godine?
Zbog svega onoga što smo vidjeli unutar njenih zidova gruške nekretnine, uputili smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova. Zanimalo nas je, naime, postoji li plan kad bi se konačno trebalo krenuti u obnovu budući da zgrada služi i kao okupljalište ovisnika. —Projektna dokumentacija za sanaciju i adaptaciju zgrade u Gružu, u Ulici Andrije Hebranga, je dovršena. Procijenjena vrijednost investicije je oko 11 milijuna kuna bez PDV-a. Projektom je obuhvaćeno uređenje obje zgrade – ulične bruto površine 960 m2 i dvorišne bruto površine 8 360 m2 – u postojećim gabaritima – odgovaraju za DuList iz MUP-a. Doznali smo i kako je plan u ovoj godini provesti postupak javne nabave radi sklapanja okvirnog sporazuma s izvođačem radova, temeljem kojeg bi se radovi izvodili u razdoblju kroz dvije godine. Svakako treba spomenuti kako će se, jednom kad obnova i krene, prizemlje glavne zgrade (s ulične strane) obnoviti za potrebe Službe za upravne i inspekcijske poslove, a kat za potrebe prometne policije. U prizemlju dvorišne zgrade su garaže, skladišta, radione. Na 1. katu bi bila pomorska policija, a 2. kat je namijenjen za smještaj (sobe s kupaonicama).

Objavljeno u tiskanom izdanju 25. svibnja 2022.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist