Kultura

‘GLUMICE II. KATEGORIJE’ Tko je uživao na premijeri nove predstave?

'GLUMICE II. KATEGORIJE' Tko je uživao na premijeri nove predstave?

Premijera predstave ‘Glumice II. kategorije’ održana je u petak navečer na maloj sceni Teatra Bursa.

Riječ je o petom premijernom naslovu Kazališta Marina Držića, tročinki posvećenoj dubrovačkom redatelju Jošku Juvančiću.

-Prezadovoljna sam i presretna. Ponosna sam što sam članica Kazališta Marina Držića. Iznimno mi je drago što sam na ovom putu imala svoje suputnice, autorice, glumice, žene, koje su se ogolile, dale cijele sebe. Prepustile mi se, vjerovale mi u mom redateljskom prvijencu – izjavila je nakon premijere autorica teksta, redateljica predstave i glumica Srđana Šimunović.

Podsjetila je kako nije ništa neobično niti rijetko da glumci i režiraju.
-Obično je riječ o dobrim predstavama jer glumci-režiseri razumiju glumački proces pa im je utoliko lakše. Mislim da u tome leži razlog zašto smo ovako dobro uspjele – istakla je Šimunović, dodavši kako joj je gluma sigurna zona, a biti redateljica prostor istraživanja i ispitivanja, odnosno postavljanja izazova samoj sebi.

-Svega toga ne bi bilo da nije bilo mog profesora Joška Juvančića. Kad sam mu asistirala na ‘Ekvinociju’ prije deset godina rekao mi je da ću jednog dana režirati. Nisam mu vjerovala, smatrala to nemogućim. Potvrdilo se da je moj profesor bio u pravu. Osobno me režija zanima, ali se ne bi odrekla glume – objasnila je Šimunović posvetu predstave.

-Iduće godine bit će dvadeset godina od moje prve profesionalne suradnje sa svojim profesorom Juvančićem na ‘Dubrovačkoj trilogiji’. Tada sam se zaljubila u način i pristup dramskog kazališta. Druga poveznica je Paola Dražić-Zekić koja je tada radila glazbu, baš kao i za ovu predstavu. Želimo se pokloniti profesoru koji nas je naučio svemu što znamo – naglasila je Šimunović.

-Dogodila se čarolija. Začarane smo. U nama je kucalo i tuklo i otkucavalo. Bio je i jugo i maestral i levanat i tramuntana i lebić i bura. Nisu nas slomili. Još smo tu. Kako i vazda. Kao što val zapljusne stijene, tako smo i mi zapljuskivale svaki djelić prostora u kojem igramo i ostavljale dio sebe. Potpuno se predale. Teatru. Za teatar. Dogodila se neobjašnjiva magična tišina trenutka – kazala je nakon premijere glumica u predstavi Nika Lasić.

U predstavi glume Izmira Brautović, Nika Lasić i Srđana Šimunović, koja je zaslužna za režiju i dramatizaciju. Na predstavi su radili i Paola Dražić-Zekić (skladateljica i autorica teksta songa), Jelka Grljević (kostimografija), Aljoša Paro (scenografija), Anamarija Obradović (asistentica scenografa), Silvio Giron (svjetlo), Dragan Pantović (tehnika), Milan Tomašić (ton), Mišo Sorić (kamera i TV montaža) Ivana Ljepotica (inspicijentica/šaptačica) i Kača Carević (glas).

Reprizne izvedbe predstave ‘Glumice II. kategorije’ održat će se 15., 20. i 22. travnja u 20 sati.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist